Elon Musk és az újabb kavarás: egy Tesla tweet után 39000 dollár felett a BTC

Ha a bitcoin bányászathoz felhasznált energia legalább 50%-a megújuló forrásokból származik, a Tesla újra megfontolja a BTC tranzakciók engedélyezését – áll Elon Musk tegnap esti Twitter bejegyzésében. Az árfolyam a bejelentés után jelenleg 39 000 dollár felett jár. 

Pontosan egy hónappal ezelőtt a Tesla bejelentette, hogy leállította a bitcoinos fizetéseket. A hír közfelháborodást váltott ki a kriptoközösségből, a kriptovaluta árfolyamát pedig a mélybe taszította. Sokan pump and dumppal vádolták a vállalkozót, aki kénye-kedve szerint cibálja a BTC árfolyamát.

Elon Musk vasárnap közölte, hogy az elektromos járműgyártó újra engedélyezni fogja a BTC tranzakciókat. Ennek azonban van egy feltétele: a bitcoin bányászatához felhasznált energia legalább 50%-ának tiszta energiaforrásokból kell származnia, írta a milliárdos a CoinTelegraph egyik cikkére, amelyben Magda Wierzycka, a Sygnia fintech cég vezérigazgatója azzal vádolta Muskot, hogy miután a Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt BTC-t, a csúcson eladta kitettségének nagy részét, amivel óriásit kaszált. Musk szerint Magda Wierzycka, Dél-Afrika egyik leggazdagabb nője, téved, mivel a Tesla a BTC állomány mindössze 10%-át adta el.

Emellett a híres, ugyanakkor már kevésbé népszerű vállalkozó visszautasította azokat a vádakat, miszerint a közösségi média befolyását arra használná, hogy szándékosan befolyásolja a BTC árfolyamát. Azonban akár szándékosan teszi, akár nem, Musk Twitter bejegyzéseit többnyire fokozott volatilitás követi.

A fent említett fejlemény után, amelyben a Tesla letiltotta a BTC kifizetéseket, az eszköz árfolyama azonnal 3000 dollárral, majd a következő napon több mint 20%-kal esett.
Ezzel szemben, amikor Musk napokkal később tisztázta, hogy a Tesla továbbra is rendelkezik BTC-vel, a hír 2500 dolláros árfolyam emelkedést okozott.
A tegnapi tweet sem volt másképp. Az elsődleges kriptopénz árfolyama azonnal 1500 dolláros hirtelen emelkedéssel reagált a hírre, áttörve a 36 ezer dolláros ellenállást, a cikk írásának idején pedig 39677 dolláron kereskednek egyetlen kriptovalutával.