Elszabadult fekete lyukat észleltek az univerzumban – a NASA figyelmeztet

A NASA arra figyelmeztetett, hogy egy “láthatatlan szörnyeteg” van szabadlábon, egy “elszabadult” fekete lyuk formájában.

A szupermasszív fekete lyuk olyan gyorsan száguld át az univerzumon, hogy ha a mi Naprendszerünkben lenne, a Földtől a Holdig tartó 237 674 mérföldes utat mindössze 14 perc alatt tenné meg.

A 20 millió napot is elérő tömegű fekete lyuk csillagok nyomát hagyta maga után, amely 200 000 fényévnyi távolságot tesz ki, ami kétszerese a Tejútrendszer átmérőjének.

“Úgy gondoljuk, hogy a fekete lyuk mögött egy nyomvonalat látunk, ahol a gáz lehűl, és képes csillagokat képezni” – mondta Pieter van Dokkum professzor, a Yale Egyetemről származó tanulmány vezető szerzője.

Tehát a fekete lyuk nyomában csillagkeletkezést látunk. Bár azt képzelhetnénk, hogy egy fekete lyuk elnyeli az előtte haladó csillagokat, a NASA Hubble űrteleszkópjával végzett elemzés szerint ez nem így van.

Ehelyett a Földtől 7,5 milliárd fényévre lévő fekete lyuk felszántja az előtte lévő gázt, és ezzel csillagkeletkezést indít el.

“Amit mi látunk, az az utóhatás”magyarázta van Dokkum professzor. “Mint egy hajó után a hullámok, mi a fekete lyuk mögött látjuk a hullámokat.”

A Hubble képein látható, hogy a fekete lyuk egy oszlop egyik végén helyezkedik el, amely visszanyúlik a szülőgalaxisig.

Ennek az oszlopnak a legkülső csúcsán egy “feltűnően fényes ionizált oxigéncsomó” található, ami a kutatók szerint valószínűleg a fekete lyuk mozgásából származó hő eredménye.

Van Dokkum professzor akkor bukkant rá a fekete lyukra, amikor egy közeli galaxisban lévő gömb alakú csillaghalmazok Hubble-felvételeit vizsgálta.

A kutatók úgy vélik, hogy a fekete lyuk azután “szabadult el”, hogy két galaxis körülbelül 50 millió évvel ezelőtt összeolvadt, és a középpontjukban lévő szupermasszív fekete lyukak összeolvadtak.

Amikor aztán egy harmadik galaxis is megjelent a saját fekete lyukával, a három galaxis összekeveredett, ami egy “kaotikus és instabil konfigurációhoz” vezetett.

Az egyik fekete lyuk valószínűleg lendületet lopott a másik kettőtől, és kirepült a gazdagalaxisából. Ahogy az elszabadult fekete lyuk elindult az egyik irányba, a két megmaradt fekete lyuk a másik irányba lőtt ki a kutatók szerint.

A kutatócsoport most azt reméli, hogy a NASA James Webb űrteleszkópjával tovább tanulmányozhatja a fekete lyukat, és megerősítheti ezt a magyarázatot.