Eltitkolt dokumentumok láttak napvilágot, másképp is alakulhatott volna 2020

Újabb dokumentumok láttak napilágot az Egyesült Államok által finanszírozott koronavírus eredetét boncolgató vizsgálatok eredményeiről. A 900 oldalas dokumentumgyűjtemény két, korábban eltitkolt támogatási javaslatot, valamint az EcoHealth Alliance kutatásának fejleményeit is tartalmazza.

A dokumentumokat az információ szabadon áramlásáról szóló törvénnyel összefüggésben hozták nyilvánosságra.

Ez egy útiterv a magas kockázatú kutatásokhoz, melyek a jelenlegi járványhoz vezethettek” – jelentette ki Gary Ruskin, a koronavírus eredetét vizsgáló Right To Know csoport ügyvezető igazgatója.

A dokumentumok számos érzékeny részletre tér ki, beleértve a tényt, hogy a kísérleteket a Vuhani Egyetem Állatkísérleti Központ laborjában végezték, nem pedig a Vuhani Virológiai Intézetben, amint azt korábban feltételeztük. További kérdéseket vetnek fel azzal az elmélettel kapcsolatban is, hogy a járvány egy laboratóriumi baleset alatt kezdődhetett, amit Peter Daszak, a WHO kutatócsoportjának egyik tagja legutóbb még agresszívan letagadott.

Tudtak róla, aggódtak, de magasról tettek rá

Kiderült továbbá, hogy a járvány előtt már több tudós aggódott a kísérletekkel járó lehetséges veszélyek miatt, ráadásul a kutatás támogatói is elismerték a veszély mértékét, hiszen az emberek „denevérekkel teli barlangokban dolgoztak”.

Alina Chan, a Broad Institute molekuláris biológusa szerint „a javaslatban rámutattak arra, hogy tudják, milyen kockázattal járt a munka. Folyamatosan arról beszéltek, hogy az embereket megharapták a denevérek – és nyilvántartásba vettek mindenkit, akivel megtörtént.”

Richard Ebright biológus szerint a dokumentumok egyértelművé teszik, hogy két különböző típusú koronavírus kiszabadulására is „lehetőséget adtak”.

„Miközben a SARS-hoz hasonló koronavíruson dolgoztak, ezzel egyidejűleg a MERS-szel kapcsolatos projekteket is végrehajtottak” – állítja Ebright, utalva a közel-keleti légúti koronavírus megjelenésére.

Az még továbbra is éles vita tárgya, pontosan hogyan “ugrott” az emberre a vírus. Sok tudós úgy véli, hogy ez egy természetes jelenség, a laboratóriumi eredetre gyanakodó szakértők ugyanakkor már gőzerővel dolgoznak azon, hogy nyilvánosságra hozzák a legapróbb információkat is.

Bár már 2020 elején közzétették volna ezt a dokumentumot! – mondta Chan, aki a laboratóriumi szivárgás eredete mellett nyilatkozik – Jelentősen megváltoztatta volna a helyzetet, ha minden információ egy helyen, átláthatóan, hiteles dokumentumokban van”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük