Eltűnt Jack Ma, az Alibaba e-kereskedelmi óriás atyja

Eltűnt Jack Ma kínai milliárdos, az Alibaba e-kereskedelmi óriás alapítója. Két hónapja nem tudni róla semmit, egy televíziós showműsor zsűrijéből is kivették a szervezők.

Számos elmélet látott napvilágot az elmúlt napokban a kínai milliárdossal, Jack Ma-val és a tartózkodási helyével kapcsolatban. A dúsgazdag üzletember, aki a semmiből hozta létre a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi birodalmát, eltűnt. Két hónapja nem lépett a nyilvánosság elé, nem jelentkezik be a közösségi médián, és egy tévés műsorból is kivették a kínai vállalkozót.

Az Alibaba alapítója a tervek szerint egy Africa’s Business Heroes nevű tehetségkutató műsorban lett volna az egyik zsűritag, de a novemberi döntőben már nem jelent meg. A műsorban a legtehetségesebb afrikai vállalkozó 1,5 millió dollárt kapott, melyben komoly szaktekintély lett volna Jack Ma. A műsor reklámvideójából kitörölték a vállalkozó képét és a neve is lekerült a zsűritagok listájáról. A Financial Times-nak az Alibaba szóvívője azt nyilatkozta, hogy a vállalat óriás ügyvezetőjének halaszthatatlan dolga akadt, ezért nem jelent meg a forgatáson.

Nyilvánosan bírálta a rendszert, azóta nem hallani felőle

Jack Ma üzleti birodalmát, az Ant Groupot jelenleg a Kínai Kommunista Párt vizsgálja, mivel a férfi október 24-én egy Sanghajban tartott beszédében bírálta a kínai szabályozási rendszert, mely szerinte elfojtja az innovációt. Kína bankrendszerét pedig az idősek klubjához hasonlította.

“A mai pénzügyi rendszer az iparosodás korának öröksége, fel kell állítanunk egy újat a következő generáció és a fiatalok számára. Meg kell reformálnunk a jelenlegi rendszert” – jelentette ki Ma.

Alig egy héttel a kritika elhangzása után felfüggesztették az Ant Group IPO-jának listázását a sanghaji tőzsdén, amely már zöld utat kapott a kínai értékpapír felügyelettől.

Mark Mobius amerikai veterán befektető szerint azért lépett közbe a kínai államvezetés, mert rájött arra, hogy a vállalat túl nagyra nőhet, amit mindenképp meg kell akadályozni.

A kínai kormány ráébredt arra, hogy nem engedhetik meg ezeknek a vállalatoknak azt, hogy egy adott szektorban domináljanak, különösen a pénzügyi szektorban.”

A kínai hatóságok december végén monopóliumellenes vizsgálatot indítottak az Alibaba ellen, és felszólították az Ant Groupot, hogy kezdeményezze a vállalat szerkezeti átalakítását.

Jack Ma eltűnésével kapcsolatban érdemes megjegyezni azt, hogy körülbelül 14 hónappal ezelőtt Kyle Bass, a Kínai Kommunista Párt legkiemelkedőbb amerikai kritikusa azt jósolta, hogy Jack Ma-t Peking egy éven belül ‘eltünteti’. Bass érvelésének lényege az volt, hogy Ma igazán hasznos volt Kínának, de Peking soha nem tűrte el az ekkora hatalommal és befolyással rendelkező milliárdosokat hosszú távon. Egyesek szerint maga Jack Ma is tagja a Kínai Kommunista Pártnak, ez természetesen még nem jelenti azt, hogyha a rendszert kritizálja, büntetlenül megússza.

Ma egyébként igazán nagylelkű. Alapítványán keresztül már több milliárd dollárral támogatta a fiatal vállalkozókat és a női vezetőket. A koronavírus-járvány kitörésekor pedig milliónyi maszkot adományozott Európának, az USA-nak és a WHO-nak is.