Az AntChain meghódítja Kínát és utána az egész világot

A 200 milliárd dollár értékkel rendelkező Ant Group az egyik legfontosabb szereplő jelenleg a kínai blokklánc ökoszisztémában.

Sok éven át a Nasdaq harangjának megkongatása volt a kínai vállalkozók és cégek legfőbb álma. Azonban manapság Kína és az USA szinte semmiben nem ért egyet, ezért sok kínai vállalat fontolgatja – vagy végre is hajtott – egy „homecoming” másodlagos jegyzést Hongkongban, az elsődleges new york-i tőzsdei jegyzés mellett. A cél természetesen az, hogy kedvezzünk annak az oldalnak, aki alacsonyabb kockázatot jelent, és üzleti szempontjából fontosabb.

Az Ant Group, az Alibaba Group Holdings leányvállalata, azonban egyből kettőt lépett előre. Kihagyta a tőzsdei jegyzést az Egyesült Államokban, és egyből a hongkongi és a shanghaji tőzsdéken listázta be magát.

Az Ant Group értéke 200 milliárd dollárra van becsülve. Kiemelkedő terméke az Alipay, amelynek világszerte már 1,2 milliárd felhasználója van. A cég fintech megoldásokat kínál fogyasztók és vállalkozások számára egyaránt, a kifizetésektől és a hitelezéstől kezdve a egészen a vagyonkezelésig és a biztosításig.

De ennél is fontosabb, hogy az Ant Group a legaktívabb játékos a kínai blokklánc ökoszisztémában. Vizsgáljuk meg tehát az Ant szerepét Kína blokkláncának formálásában.

Az Ant, aki követi a kormány utasításait

Nemcsak az Ant Group jelentős blokklánc szereplő, hanem az egész Alibaba csoport is. Jack Ma, aki az Ant szavazati hányadának 50%-át birtokolja, 2018-ban azt hangoztatta, hogy a blokklánc (az internettel együtt) „teljesen átalakítja a világ pénzügyi rendszerét az elkövetkező 20 évben”. A blokklánc és az internet közötti kapcsolat erős jele volt annak, hogy Ma hisz a technológiában, annak ellenére, hogy szkeptikus a Bitcoinnal szemben.

Talán Ma magabiztossága is fellendült, miután Kína 2019-ben nemzeti stratégiája részévé tette a blokkláncot, és azóta nemzeti infrastruktúrává is koronázta. Annak érdekében, hogy a kormány stratégiájával együttműködjön, az Ant Group úgy pozicionálta a termékcsaládját, hogy kiszolgálja a ‘sugar mommy’-ját: azaz a kormányt.

Például az Ant megállapodást írt alá Zhuhai vezetőségével, a hét gazdasági övezet egyikével Kína délkeleti részén. Az üzlet lehetőséget adott az Ant-nak, hogy olyan blokklánc-alapú megoldást nyújtson, amely összeköti a kormányokat, a bankokat és a végfelhasználókat olyan adatok megosztására, mint például a tulajdonjogi dokumentumok, a hitel előzmények és a jelzálogkölcsön-alkalmazások. A cél az egész otthonvásárlási folyamat digitalizálása és a manuális munka csökkentése.

A kormányzati üzletek blokklánc szépsége

Az Ant Group számára a kormány utasításainak követése nem csupán a márkájának fényesítését jelenti – valódi és sok pénz is van benne.

Első és legfontosabb, hogy a megnyert kormányzati ügyletek lehetővé teszik az Ant számára a keresztértékesítést és az eladást. Gondolj bele, hogy az Ant mennyi összekapcsolt felhőszolgáltatást értékesíthet a blokklánc-megoldásaival együtt. Már csak az adatok begyűjtése is azoktól a fogyasztóktól, akik blokklánc-alkalmazásokat használnak, közvetett módon lehetővé tenné az Ant számára, hogy több pénzügyi szolgáltatást értékesítsen végfelhasználók számára.

Másodszor, a legtöbb kínai város adókedvezményeket biztosít a technológiai beszállítóinak. Azok a helyi önkormányzatok, akik vakon hozzák létre a „blokklánc ipari parkokat”, epekednek azért, hogy vállalatok ténylegesen beköltözzenek és hozzájáruljanak a helyi gazdasághoz. Egy valóra vált álom, ha egyszerre kerül megkötésre az üzlet és adócsökkentést is kap az Ant Group.

És végül számít a tehetség is. A valódi felhasználási esetekhez való hozzáférés lehetővé teszi, hogy az Ant időben felvegye és támogassa a blokklánc-szakembereket. Olyan mérnököket is felvehet, akik talán nem lesznek azonnal blokklánc szakértők, de tapasztalatot szereznek és fejlődnek a kormányzati megállapodások révén. Semmi sem képzi jobban a tehetségeket, mint a tényleges esetek és az ‘on-the-job training’.

„Ha csatlakozni akarsz egy chain-hez, akkor csatlakozz az AntChain-hez”

De az Ant Group törekvése nem ér véget a kormánnyal való együttműködéssel. Többet akar.

Július 23-án, az Ant Group elnöke által szervezett magas színvonalú termékbemutató konferencián – ez nagy ügy, mert nem vesz részt minden termékbemutatón – a vállalat bemutatta az „Ant Blockchain Open Alliance” legújabb verzióját. A konzorcium célja, hogy a kisvállalkozásokat és fejlesztőket bevonzza a kialakuló iparágba, és segítsen nekik, hogy alacsony költségvetésű alkalmazásokat építsenek az Ant blokkláncra.

Az Ant Group azt állítja, hogy termékét már több mint 50 különböző vállalat használja, és napi 100 millió „on chain adatot” működtet. (Senki sem tudja pontosan, mit jelent ez a furcsa mutató, amit ők vezettek be, de az általános egyetértés az, hogy a szám a tranzakciókra vonatkozik.)

Valóban igaz, hogy nagyon sok kisvállalkozás, különösen az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek már használják az Alicloudot, amely az Antchain felhőinfrastruktúrája. Más blokklánc-szolgáltatókkal ellentétben, akik csak blokkláncot szolgáltatnak, az Ant teljeskörű megoldásokat kínál, amely által az ügyfeleket  teljes mértékben magukhoz kötik majd.

„Félelmetes, amit az Ant Group véghezvitt a blokklánc iparban” – nyilatkozta egy kriptobiztonsági szakértő. “Úgy tűnik, hogy minden unalmas dolgot csinálnak a hardcore kripto fanok számára”. “Úgy értem, nincs token közgazdaságtan, nincs tetszetős kripto ösztönző mechanizmus, nincs Defi … de tudod mit? Minden alapinfrastruktúra elemet kínálnak, ami kell a blokklánchoz. Ők voltak a leghangosabbak, és ők kötötték eddig a legtöbb üzletet.”

Időközben az Ant Group szabadalmakat is gyűjtött. Az elmúlt 4 évben a blokklánc szabadalmak listájának az élére állt. Az Ant-nak több erőforrása van, mint bármely más játékosnak arra, hogy új ügyfeleket találjon, vagy a meglévő kis- és középvállalkozásait motiváljon az ökoszisztémához való csatlakozáshoz.

Globálissá válik az ‘AntChain’?

Annak ellenére, hogy az Ant Group Kínában született és fejlődött, mára messze túlnőtte szülőföldjét. A fogyasztói szemléletű vállalkozás nemcsak a Kínán kívülre utazó kínai turistákat szolgálja ki. Fizetési megoldásaival a helyi vállalkozásokat is támogatja, így a kínai turisták közvetlenül fizethetnek az Alipay alkalmazásukkal, miközben nemzetközi vásárlást hajtanak végre. Közvetlenül részt vesz a helyi banki engedélyek megszerzésében is, például egy virtuális engedély megszerzésében Szingapúrban.

A blokklánc üzletág sem marad le. 2018-ban az Ant bejelentette az AlipayHK-vel és a Gcash-sel kötött partnerségét, akikkel közösen azonnali, határokon átnyúló átutalási szolgáltatást indított Hongkong és a Fülöp-szigetek között. Természetesen blokklánc a mögöttes infrastruktúra.

Két évvel ezelőtt ez az átutalási szolgáltatás egyszerű felhasználási esetnek tűnhetett. De Kína hamarosan debütáló CBDC-je valószínűleg lehetővé teszi a valódi határokon átnyúló átutalásokat is. A Blockchain-based Service Network-kel (BSN) párosítva, ami könnyedén integrálhatja az Ant vállalati blokkláncát, Kína blokklánc-ökoszisztémája hirtelen kritikus, nemzetközi erőművé válik.

Az „ant” (jelentése: hangya) szó kedves az Ant csoport számára. Az alapító csapat úgy véli, hogy a kicsi szép, a kicsi erőteljes. Ez igaz volt a kezdeti napokban. De most a hangya egyre inkább hasonlít az elefántra, akinek mozdulatai mindenhol érezhetők.

A három legfontosabb dolog, ami Kínában történt a múlt héten:

# 1. A Kínai Központi Bank új „szabványokat” ad ki a blokklánc fintech alkalmazások számára

Annak ellenére, hogy a People’s Bank of China gyakran közöl friss információt a DCEP-ről, ritkán nyilatkozik a blokkláncról. De július 22-én a csend megtört, és a PBoC kiadott egy „szabványt”, amely megköveteli a pénzügyi szektor minden blokkláncának alkalmazásától a „műszaki, teljesítménybeli és biztonsági” szabványok betartását.

# 2: BSN: az új integráció még elfogadásra vár

Kína nagyratörő Blockchain-based Service Network-je hat új nyilvános blokkláncot integrál: Tezos, NEO, Nervos, EOS, IRISnet és Ethereum. Az integrációt követően a blokkláncok fejlesztői alkalmazásokat építhetnek a BSN felhőalapú adatközpontjával Kínában és szerte a világban egyaránt.

# 3: Peking: blokkláncot használ

Peking felszállt a blokklánc hullámvasútra. Miután bejelentette nagyszabású tervét, hogy blokklánc-kompatibilis várossá válik, július 23-án a kormány pilot projektet tervezett végrehajtani a blokklánc felhasználásával a privát részvény regisztrációhoz és letétkezeléshez. De sok pilot-hoz hasonlóan itt sem világos és egyértelmű, mit is akarnak pontosan elérni.

Tudtad?

A „央 妈”, ami azt jelenti, hogy „központi mama”, a People’s Bank of China beceneve. A becenév nemcsak humoros, hanem a központi bankot is megtestesíti, ami az ország monetáris politikát irányítja, valamint az összes kínai kripto- és DCEP-ügyért felelős.