Az Emirates blokklánc alkalmazást tesztel – COVID infók egyetlen app-ban

Az Emirates, az Egyesült Arab Emírségek nagy légitársasága egy blokklánc alkalmazást tesztel azért, hogy megkönnyítse a koronavírus-járvány alatti utazást. Az applikáció segítségével az utasok könnyebben betarthatják a szabályokat és nyomon követhetik a PCR tesztjeik eredményét is. 

Mint tudjuk, elég bonyolult mostanság az utazás, hiszen a koronavírus-járvány kitörése óta nem egyszerű egyik országból a másikba utazni, főleg repülővel. Az Emirates légitársaság ezen szeretne némiképp változtatni és megkönnyíteni az utasok helyzetét azzal, hogy egy új blokklánc technológián alapuló mobilalkalmazást kínál az ügyfeleinek, akik kedvezményes áron PCR tesztet is végeztethetnek.

A TrustOne nevű blokklánc megoldást a GE Digital fejlesztette ki még 2020 júniusában. Az alkalmazást a COVID-19 járvány miatt hozták létre, a célja pedig az, hogy nyomon lehessen követni a légitársaságok személyzetének és utasainak az egészségügyi szűrését, valamint a repülőgépek fertőtlenítését.

A próbaverzió már elindult

Az appon keresztül az Emirates utasai COVID-19 PCR-teszteket végeztethetnek egy globális tesztelő vállalat közreműködésével. A szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználók minden szükséges információt, például időpontfoglalásokat, laboratóriumi helyeket és teszt eredményeket megkapnak az alkalmazásban. Az applikáció tesztelése már megkezdődött az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Spanyolországból és Franciaországból induló járatok esetében.

Az Emirates kijelentette, hogy az előrejelzések szerint néhány hónap múlva megkezdődik az applikáció tesztelésének második fázisa, amikor az utasok már becsekkoláskor ellenőrizhetik a COVID-tesztek eredményeit.

Adel Al Redha, az Emirates operatív vezérigazgatója a legújabb fejleményeket kommentálva elmondta:

Ezzel a megoldással az utasok könnyen szerezhetnek információt a vizsgálatokról, a tesztelés céljából jóváhagyott laboratóriumokról, valamint az utazás előtt meghozandó egyéb létfontosságú intézkedésekről. Bízunk benne, hogy partnereinkkel együtt a jövőben bővíthetjük az alkalmazás kínálatát.”

A koronavírus-járvány legsúlyosabban a légi közlekedési ágazatot érintette. Mivel az országok fokozatosan enyhítik a korlátozásokat, egyre több légitársaság kezd el elosztott főkönyvi technológiát (DLT) használni a COVID-19 tesztek nyilvántartásához.

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) még 2020 decemberében bejelentette, hogy Travel Pass néven egy blokklánc-alapú digitális útlevelet fog kifejleszteni. Az IATA Travel Pass segítségével az utasok könnyen ellenőrizhetik majd, hogy melyik országba kell a beutazáshoz COVID-19 oltás és melyikbe negatív teszt. Így elkerülhető lesz a kötelező karantén, miközben az utasok adatait biztonságos helyen tárolják.