Alig indult el az EOS mainnet, de már több számlát is befagyasztottak

Az EOS mainnet egy hete lépett működésbe, a közösség azonban máris megkérdőjelezi annak decentralizált jellegét. A kriptopénz vitás ügyeket intéző szervezete eddig 7 számlát fagyasztatott be és további 27 blokkolását rendelte el.

Kritizálja a lépést a közösség

Az elmúlt héten a hálózat blokkjának 21 koordinátora azaz blokk producerei, akik lényegében a hálózat karbantartói, befagyasztottak 7 EOS számlát, amelyek állítólag csalókhoz tartoznak. A gyanú szerint ezek a személyek korábban adathalászattal és más módon is loptak a felhasználóktól. Bár ez az eset nem bizonyítja, hogy valóban csalókról van-e szó, azonban az EOS Core Arbitration Forum (ECAF) nem teketóriázott és további 27 számla blokkolására utasította a producereket.

Az ECAF rendelkezése a következőket tartalmazza:

“Utasítjuk az EOS blokk producereit, hogy meghatározatlan ideig tagadják meg a tranzakciók feldolgozását a következő számlákhoz és kulcsokhoz. (A további hivatalos értesítésig és instrukciókig az ECAF-tól.)”

ECAF utasítás, forrás: CCN

Az utasítást Sam Sapoznick írta alá június 22-én. Sapoznick ideiglenes sürgősségi döntőbírói minőségben járt el és a 7 korábbi számla blokkolására vonatkozó rendelkezést is ő írta alá. Az ECAF nem nyilatkozott azügyben, hogy miért is szánta el magát ilyen drasztikus lépésre. Az eset azonban nagy vihart kavart az EOS közösségen belül és azon kívül is. Sokak szerint a lépés azt sugallja, hogy az EOS valójában nem decentralizált hálózat, hanem ellenőrzés alatt tartják. Vannak azonban akik egyetértenek a döntéssel és szerintük vélhetően csalások sorozata történt az EOS kaotikus migrációja során, vagyis amikor elhagyták az Ethereum hálózatát és áttértek a saját, önálló blokkhálózatukra.

A kriptopénz kormányzáshoz nagyon is hasonlító lépése újnak számít a nagyobb blokklánc projektek tekintetében és ez jelenleg nagyrészt nem tesztelt megközelítés. Az EOS kódját a Block.One írta és ez a cég tartotta az ICO vásárt is. A vállalkozás az indulás előtt visszavonult, így lehetővé téve a közösségnek a projekt kivitelezését. Ez egy komoly elkötelezettséget mutat a decentralizáció irányában, ugyanakkor a kriptopénzt nagy tranzakciós kapacitással tervezték meg és erre egy hatékonyabb, de kevésbé decentralizált konszenzusos mechanizmust választottak. Ennek része a 21 választott blokk producer, akiknek felelőssége az EOS blokkláncának a karbantartása, ugyanakkor hatalmuk is van a tranzakciók cenzúrázáshoz. Az ECAF azért jött létre, hogy megoldja a vitás ügyeket, most viszont úgy tűnik, hogy ennél többről is szó van.