Érdemes egyáltalán az ASIC bányászok ellen küzdeni?

Az ASIC bányászok már évek óta hadakoznak a kripto fejlesztőkkel. Ahogy a fejlesztők előrukkolnak egy ASIC ellenálló frissítéssel, újabb ASIC chipek jelennek meg a piacon, amelyekkel ismét gondtalanul lehet bányászni. Vajon érdemes az árral szemben úszni?

A folytonos kihívások lendítik előre a technológiát

Az ASIC bányászok és a különböző kriptovaluták fejlesztői közötti harc magából az emberi természetből ered. Ha új kihívással találjuk szembe magunkat, igyekszünk mielőbb megoldást találni rá. Számos területen lehetünk tanúi ennek a jelenségnek. Példaként megemlíthetjük a kábítószercsempészek és a határőrök vagy akár a biztonsági rendszerek fejlesztői és a hackerek közötti folytonos harcot. Amint az egyik fél egy új megoldással áll elő, a másik fél igyekszik semlegesíteni azt. Ezért van az, hogy a vírusirtónk havonta frissíti vírus adatbázisát, hiszen minden frissítés után a hackerek újabbnál újabb vírusokat fejlesztenek ki a tűzfala kijátszása érdekében.

Nincs ez másképp a kripto bányásziparral sem. Az egyik oldalon az egyéni GPU bányászok állnak, a másikon pedig a legújabb ASIC chipek. A kripto fejlesztők igyekeznek az egyéni GPU bányászok számára is kifizetődővé tenni a bányászatot, ami annyit jelent, hogy meg kell védeniük a GPU bányászokat a sokkal hatékonyabb ASIC bányászoktól. Pontosan ez történik jelenleg az ethereummal is, hiszen a fejlesztők egy olyan proof-of-work algoritmuson dolgoznak, amely csökkentené a kifejezetten ether bányászatra kifejlesztett ASIC chipek hatékonyságát.

Vajon az ASIC bányászok kerülnek ki győztesen?

Habár az ASIC bányászok már évek óta fenyegetik a kriptovaluták bányászatának decentralizált rendszerét, Andreas Antonopoulos szerint az ASIC technológia fejlődésének üteme egyre lassabb. Egy júniusban készített interjúnk során, Antonopoulos elárulta nekünk mit is gondol az ASIC bányászokról.

„Az elmúlt két évben több dolog is megváltozott, ami jelentősen felborította a bányászipart. Az egyik dolog, amelyre sok ember nem gondol, hogy az ASIC bányászok fejlődése megtorpant. Ennek az az oka, hogy 40 évnyi számítástechnikai fejlődésen ment keresztül csupán 6 év alatt és ennek eredményeként Moore törvényébe ütközött. Moore törvénye szerint a számítógépek gyorsasága körülbelül kétévente megduplázódik vagy az árak feleződnek. Ez rendkívül gyorsnak tűnik. A bányászat fejlődése viszont évi 1500 százalékos volt az elmúlt 6 évben.”

Az igaz, hogy az ASIC gyártók folyamatosan új modelleken dolgoznak, viszont a hatékonyság növelése már messze elmarad az elmúlt évek tempójától. Egyelőre azonban lehetetlen megmondani, hogy melyik fél fog dominálni a jövőben.