Erik Voorhees: Szükség van a korrekcióra, hogy szilárd alapokon nyugvó infrastruktúrát építsünk

A Shapeshift CEO-ja, Erik Voorhees szerint a jelenlegi medve piac létfontosságú a bitcoinnak, hogy megalapozza a piaci alapokat és az infrastruktúrát.

Szerinte:

A medve piacok az építőknek kedveznek. A nyugodtság, a csend, a kijózanodás. Mialatt a reszkető és gyenge ideges bizonytalansággal tekint körbe, az építők a piac alapjaivá válnak, előkészítve a habarcsot és követ a holnap tornyainak.

Miért voltak fontosak a korrekciók a kriptopénzek életében?

Az elmúlt 8 évben, 2010, 2012, 2014, 2016 és 2018 voltak azok az évek, mikor a bitcoin korrigált. A jelenlegi 67%-os árfolyam korrekció a legkisebb korrekció 2010 óta.

Múlt év novembere és decembere között példátlan spekuláció, helyezkedés és hype zajlott le, és nem volt olyan nap, hogy ne foglalkozott volna vele valamelyik országos/nemzetközi tévé, csatorna a kriptopénzekkel még tovább erősítve a felhajtást a feltörekvő eszközosztály körül.

Egyes régiókban, mint pl. Dél-Korea, a bitcoin ára jóval túlment a 20 000 USD-n és 24 000 USD-t is megütötte a helyi tőzsdéken, innen ered a kimcsi prémium elnevezés is.

A korai adoptálókat nem igazán hatotta meg az újabb korrekció, hisz már átéltek korábban négyet is, ahol a korrekció mértéke is súlyosabb, átlagosan 80%-os volt.

Sokan viszont, akik FOMO hírek hatására léptek az arénába 2017 végén óriási veszteséget könyvelhetnek el, és ez nem csak Dél-Koreai új belépőkre vonatkozik, de szerte a világon.

Habár az elhúzódó kriptotél és medve piac sorra szedi az áldozatait, Voorhees és a Coinbase technológiai vezetője Balaji Srinivasan szerint szükség volt a korrekcióra, hogy a fejlesztők és a cégek kijózanodjanak és elkezdjenek robusztusabb infrastruktúrákat építeni úgy, hogy az ki tudja állni a következő érdeklődési hullámot (pl. akiknek decemberben vagy januárban támadt kedve valamelyik kriptotőzsde ügyfélszolgálatával levelezni, az bizonyosan több hetes várakozási időre készülhetett fel).

2017 végén az Ethereum és Bitcoin protokollja nem volt felkészülve a masszív keresletnövekedésre és elszaladtak a tranzakciós költségek. Közben a volatilitás félelmetes méreteket öltött, ahogy egyre több friss tőke áramlott a piacokra.

Ha 2018-ban tovább folytatódott volna a hype, a hálózatok nem tudták volna kiszolgálni az igényeket.

Srinivasan így jellemzi a helyzetet:

Az indok, hogy ennek a dolognak [kriptopénzeknek] valóban alapja van az, hogy 2011-ben buborék alakult ki, felment, majd korrigált, de nem ment egészen nulláig. Ez valahogy stabilizálta és folyamatosan emelkedni tudott. Akkoriban volt az, hogy azt mondtam ‘oké, ez velünk fog maradni, vannak lábai, nem fog nullára menni.’ Ez egyfajta buidl [építkezés – hodlra asszociálva] év volt. Ez a buborék-korrekció-építkezés van jelen a kriptóknál.

Fejlődés 2018-ban

A 2017-es bika piacot elsősorban magánszemélyek és kiskereskedők váltották ki, az intézményi befektetők ritkák voltak mint a fehér holló.

Ebben az évben már más a helyzet. Gondoljunk csak a Coinbase, Starbucks, BitGo, Microsoft, Citigroup és más egyéb intézményi befektető erőfeszítésére, hogy beléphessen a kriptopénz piacokra.

A nyílt blokkláncok, mint az Ethereum és a Bitcoin is rapid fejlődésről tett tanúbizonyságot és ennek köszönhetően a piac sokkal jobban felkészült a következő hype-ra. Már csak valahogy túl kell élni a kriptotélt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük