Erős a bennfentes kereskedés gyanúja három altcoinnál

  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kereskedési és on-chain adatok alapján nagyon erős a gyanú, hogy bizonyos altcoin blokkláncok esetében tűzhöz közeli személyek bennfentes információkkal kereskednek. A bennfentes kereskedés tiltott a hagyományos pénzügyi piacokon, de nem úgy a kriptovaluta piacokon. Ugyan nem etikus, de kit érdekel, mikor egy szűk csoport jól megszedheti magát?

A kereskedési adatok bizonyítják, hogy három vizsgált elsőrétegű blokklánc érme árfolyama és volumene fokozatosan emelkedni kezdett direkt azelőtt, mielőtt a fejlesztőcsapat egy nagyszabású hírt jelentett volna be. Ezt a mintát találták a Celo, Avalanche és Algorand blokkláncok tokenjeinél, amiknek azelőtt pár nappal kezdett el pumpálni az árfolyamuk és kereskedési volumenük a kriptotőzsdéken, hogy hivatalosan nagyszabású ösztönzőprogramot jelentettek volna be.

Kapcsolódó: Az OpenSea termékmenedzserét bennfentes kereskedésen kapták

Például az Algorand szeptember 10-én jelentett be egy 300 millió dolláros DeFi alapot, miközben az ALGO árfolyama már napok óta emelkedett úgy, hogy közben az adott időszakban általánosan egy szélesebb körű értékesítési hullám indult meg a piacokon.

ALGO bennfentes

Hasonlót figyelhetünk meg a Celo és Avalanche natív tokenje esetében is.

“Az említett kriptók egyértelműen jelentős vásárlást sugallnak közvetlenül a nyilvános bejelentések előtt”nyilatkozta Rick Delaney a CoinDesknek, aki az OKEx Insights vezető elemzője. “A leglogikusabb következtetés az, hogy az ügyletekhez vagy partnerségekhez legközelebb állók előre közölték a bejelentéseket.”

Sőt, itt még azt sem szabad kizártnak tekinteni, hogy maguk a projektek vezetői adnak át bennfentes infókat úgnevezett pump and dump csoportok vezetőinek annak érdekében, hogy a hivatalos bejelentés előtt megfelelő hájpszintre izzítsák a közösséget és így zerezzenek új token befektetőket. De ez egyelőre maradjon egy valóságtól elrugaszkodott elmélet, amire nincs konkrét bizonyíték.

Természetesen a bennfentes kereskedés gyanúját tagadják a blokkláncok képviselői, de annyit hozzátesznek, hogy a hivatalos bejelentés előtt közvetlenül több bejelentést is tettek, ami spekulációt válthatott ki a piacokon. Itt egyébként ildomos megjegyezni Justin Sun, TRON alapító nevét, aki azzal vált híressé 1-2 évvel ezelőtt, hogy gyakran ‘nagy bejelentés várható’ bejegyzésekkel spanolta Twitteren a három milliós követőbázisát, akiknek zöme vélhetően TRX befeketői is.

Mindenesetre a Celo és Avalanche kapcsán mást bizonyít a Crystal Blockchain kutatása, ami az on-chain adatokat vizsgálva megállapította, hogy a két token esetében egy nappal a hivatalos bejelentés előtt tetőzött az on-chain tranzakciók volumene.

A belső információ kiszivárogtatását tartja valószínűnek a Mechanism Capital társalapítója, Andrew Kang is:

Ezel a szervezetek igyekeznek az árfolyam-befolyásoló híreket titokban tartania a bejelentés előtt, de mint minden szervezet esetében, lehetséges, hogy bennfentesek titkosított információkkal kereskednek vagy kiszivárgott olyan személyeknek, akik ilyen infókkal kereskednek.

Pedig a bennfentes kereskedés kivédhető lenne, véli Chen Arad, a Solidus Labs ügyvezetője, amennyiben a kriptotőzsdék bevezetnének on-chain tranzakciófigyelő megoldásokat. Szerinte a kriptotőzsdék 85%-a még mindig nem rendelkezik ilyen piacfigyelő szoftverekkel, ami a pump and dump és a bennfentes kereskedés sémájának burjánzásához vezet a szektorban.

És ha csupán természetes piaci dinamikáról van szó?

Mások szerint nem eszik ilyen forrón a kását és természetes piaci hatásoknak tudják be a bejelentés előtti árfolyam és volumen emelkedéseket. Jake Dwyer, a GSR piacteremtő DeFi üzletágának vezetője szerint mindössze arról van szó, hogy a befektetők folyamatosan keresik a legforróbb tokeneket a piacon, ahogy azt tették korábban a bitcoinnal, etherrel, majd a Solana és a Terra natív tokenjeivel is.

Úgy néz ki, hogy az elmúlt pár hétben egyfajta rotarendszer alakult ki az összes elsőrétegű és az összes második rétegű blokklánc között, ami bizonyos ponton lényeges árfolyam mozgással párosul. Ha rápillantunk az elmúlt másfél hónapra, csak nagyon agresszív árfolyam mozgásokat tapasztaltunk az összes esetében.

Avi Felman a Blocktower Capital portfóliómenedzsere szerint se tudható be a jelenség árfolyam manipulációnak. Az Avalanche volt az első, ami kijátszotta az ösztönzöprogram-bejelentés kártyát, majd innen sorra jött ki az összes többi projekt.

És amint [Avalanche] elkezdte a programot, szerintem sokan rájöttek, hogy azok az érmék, amiknek kincstárában sok eszköz pihen, szintén megjátszhatják a mutatványt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.