Az EU értékpapír-piaci hatósága 1.1 millió eurót különített el a kriptovaluták és a fintech ellenőrzésére

Az EU értékpapír-piaci hatósága bejelentette, hogy több mint 1 millió eurót különít el a 2019-es év során a kriptovaluták és más fintech tevékenységek monitorozására.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (EÉPH) szeptember 26-án közölt 2019-es Évi Munkaprogramjában felsorolja jövő évi prioritásait, illetve hogy az általa vizsgált egyes területekre mennyi pénzt és munkaerőt szándékozik fordítani.

Mivel az értékpapír-piaci hatóság egyik feladata a gazdasági blokk pénzügyi jólétének védelme, különös figyelmet szentel az olyan pénzügyi innovációk, mint a kriptoeszközök vizsgálatának, különös tekintettel az efféle tevékenységek által felvetett problémákra és kockázatokra.

A hatóság a piaci felügyelettel és jó gyakorlatok előmozdításával kapcsolatos regionális szabályozási kezdeményezések összeegyeztetésében tanácsadással, vagy ha szükséges, a “megfelelő lépések megtételével” segít.

Az EÉPH elsődleges célja a jövő évre nézve saját elmondása szerint az, hogy
“elérje az új vagy innovatív pénzügyi tevékenységek felügyeletének és szabályozásának összehangolt megközelítését, valamint hogy tanácsot adjon az EU-s intézményeknek, a piaci résztvevőknek vagy a fogyasztóknak.”


Elvesztél a coinjaid között és nem tudod hatékonyan nyomon követni? Használd a CoinTracking portfólió menedzsment platformot!


Szigorított keretrendszer

A hatóság szintén tervezi egy, az EU MiFIR-irányelvében lefektetett, termékszintű beavatkozási hatáskörre alapozott keretrendszer bevezetését.

A MiFIR-irányelv a lakossági befektetőknek szánt árkülönbözeti szerződésekről és bináris opciókról szóló rendelkezésre vonatkozó új intézkedésekkel kapcsolatos.

Ezek az új rendelkezések megtiltják a bináris opciók adás-vételét, terjesztését vagy eladását lakossági befektetők részére, valamint megszorítják az árkülönbözeti szerződések adás-vételének, terjesztésének vagy eladásának feltételeit lakossági befektetők számára, például a nyitó pozíciókra vonatkozó tőkeáttétel limitálásával, az árkülönbözeti szerződésszolgáltatók által alkalmazott ösztönzők használatának megakadályozásával, valamint a kockázati figyelmeztetések standardizálásával.

Az EÉPH még januárban kikérte a polgárok véleményét a kriptovalutákra vonatkozó árkülönbözeti szerződésekkel kapcsolatban. A hatóság akkor azt mondta, hogy vizsgálatot végez arra vonatkozóan, hogy az ilyesfajta termékek megfelelnek-e a MiFIR-szabálykeretnek, valamint mérlegeli e termékek esetében szigorú szabályok bevezetését.

Összességében a hatóság 1 107 360 eurót és hat teljes munkaidejű alkalmazottat különített el a kriptovaluták és a fintech ellenőrzésére és az ezzel kapcsolatos hírgyűjtésre.

Hasznosnak találod a munkánk? Kérjük, támogass minket!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük