Észak-Korea lopott kriptóval finanszírozhatta a rakétaprogramjának nagy részét

Az USA egyik nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az amerikai kormány elkötelezett az észak-koreai hackerek azonosítása és az ellopott digitális eszközök nyomon követése mellett.

A Fehér Ház egy meg nem nevezett tisztviselője szerint Észak-Korea a rakétakísérleteinek mintegy felét kibertámadásokból és lopott kriptovalutából finanszírozta. A tisztviselő álláspontja valószínűleg közel áll a valósághoz, ugyanis a Chainalysis egy nemrég közzétett jelentése szerint észak-koreai hackerek csak 2022-ben 1,7 milliárd dollárnyi kriptót loptak el. Az ország leghírhedtebb hackercsoportja, a Lazarus Group számos incidens mögött áll, ezek közül vitathatatlanul a Ronin Network megtámadása volt a leghíresebb, amely során 625 millió dollárt loptak el.

A kommunista ország nemrég tesztelte az eddigi legerősebb ballisztikus rakétáját

Észak-Korea az elmúlt évek során katonai nagyhatalommá vált, és egyike azon kevés országnak a világon, amely nukleáris fegyverrel rendelkezik.

Miután a Fehér Ház egyik tisztviselője nyilvánosságra hozta, hogy a rezsim a rakétateszteléseinek felét kriptóval finanszírozhatta, Anne Neuberger, a kibernetikai és új technológiákért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, a Biden kormány sok időt fordít annak megértésére, hogy “egy olyan ország, mint Észak-Korea, hogyan lehet ilyen átkozottul kreatív ezen a téren.”

Neuberger azt is hozzátette, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek igyekeznek azonosítani a hackereket és nyomon követni az ellopott digitális eszközöket.

Mindeközben Észak-Korea egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozta, hogy tesztelte az eddigi “legerősebb” ballisztikus rakétáját. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az új fegyver sokkal gyorsabb az eddigieknél és nagyobb mértékű pusztítást is hagyna maga után. Kim Dzsongun, aki végig jelen volt a rakétakísérlet során, azt mondta, hogy a teszt miatt a rivális országok “rendkívüli félelemtől és aggodalomtól fognak szenvedni.”