Észak-Korea lopott kriptovalutákkal finanszírozza rakétaprogramját az ENSZ szerint

Az ENSZ nemzetközi szervezet bizalmas jelentése alapján kiszivárgott, hogy azzal gyanúsítják Észak-Koreát, hogy lopott digitális eszközökkel finanszírozza hátborzongató rakétaprogramját. A nyilatkozatban az áll, hogy különféle tőzsdékről eltulajdonított kriptovaluták felhasználásával valósítják meg a nukleáris és ballisztikus rakéták terveinek életre keltését. Ha hihetünk az adatoknak, az ország 2020 és 2021 között legalább 50 millió dollárnyi kriptót lovasított meg.

Miután a hír napvilágot látott az ENSZ (vagyis az Egyesült Nemzetek Szövetsége) tisztviselői egy sajtótájékoztató keretein belül erősítették meg annak hitelességét. A külvilág elől kezdetben titkolt irat szerint Észak-Korea több ízben hajtott végre kibertámadásokat, amelyek során megszerezték a kivitelezéshez szükséges forrásokat.

Az észak-koreai kormány efféle tevékenységéről már múlt hónapban, azaz 2022 januárjában, is felröppentek a hírek. Azonban egészen mostanáig kellett várni arra, hogy globális médiavisszhangot kapjon az ügy.

A legtöbb célpontjuk egyébként Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában található és feltételezhetőleg ezidáig 3 kriptotőzsde esett áldozatul az elszigetelt állam offenzívájának.

Emellett az ország az elmúlt hetekben azzal tartotta lázban az ENSZ és a nyugati országok vezetőit, hogy számos alkalommal hajtott végre rakétateszteket. Természetesen az eset hallatán sokakban jogosan merült fel a kérdés, miszerint miből futja erre Észak-Koreának? Tudniillik, az ország hosszú ideje küzd gazdasági problémákkal és az élelmezési válság is felütötte a fejét. Ekkora nehézségek közepette vajon a rakétaprogram -illegális módon történő- dotálása a legfontosabb szempont az államigazgatás számára? Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy igen.

Észak-Korea ENSZ rakétaprogram

A Chainalysis blokklánc-elemző vállalat szintén olyan információkat hozott nyilvánosságra, amelyek alátámasztják a szóban forgó vádakat. A cég beszámolója alapján Észak-Korea 2021 folyamán feltehetően 7 kibertámadást vitt véghez kriptovaluta platformokon. Az ellopott eszközök összértéke pedig a 400 millió dollárt is elérheti. Ezenkívül a dél-koreai média arról számolt be, hogy északi szomszédja összen 1,7 milliárd dollárt sikkasztott el külünböző tőzsdéktől.

Az ehhez hasonló esetek miatt fontolgatja egyre több ország, hogy szigorú szabályozásokat vezessen be a kriptoszektor kontrollálhatósága érdekében.