Észt ex-miniszterelnök blokklánc fitness startup tanácsadó lesz

A korábbi észt miniszterelnök tanácsadói szerepet vállalt egy balti blokklánc startup vállalkozásban.

Taavi Rõivas észt ex-miniszterelnök, aki 2014 és 2016 között kormányozta a 2 milliós balti országot és jelenleg is parlamenti képviselőként az észt választópolgárok érdekeit képviseli a Parlamentben, csatlakozott a Lympo fitness startuphoz. A Lympo célja, hogy mozgással teli sportosabb életmódra ösztönözze az embereket a LYM tokenje segítségével. A politikus leigazolását sajtóközleményben jelentette be a startup.

A hírt az ex-miniszterelnök is megerősítette kijelentvén, “Izgatottan várja hogy segíthesse a legígéretesebb balti startupot”, hogy az “emberek többet és jobban mozoghassanak.”

A Lympo követi és rendszerezi a felhasználók egészségügyi és orvosi információit és tokennel jutalmazza azokat, akik bizonyos erőnléti teszteket teljesítenek. Ezeket a teszteket és tréningeket nem a Lympo találja ki, hanem a vele leszerződő harmadik felek, azaz, a tokenen kívül csak a platformot kínálja a cég, áll a fehér könyvben. Ez azért is üdvös lépés, mert a világ legnagyobb shared economy (megosztott gazdaság) vállalatainak modelljét követi: az AirBnB a földkerekség legnagyobb ingatlan kiadó platformja egy árva bérelhető ház nélkül a tulajdonában, az Uber pedig a világ legnagyobb taxivállalata (átvitt ártelemben) szignifikáns gépjármű flotta nélkül.

Hogy hogyan fog a startup üzleti modellje felépülni, az még kérdéses. A fehér könyvében a csapat kihangsúlyozza, a harmadik fél vállalatok a szolgáltatásaikért cserébe ingyen hozzáférhetnek a felhasználók privát adataihoz, ami kissé kétségbe vonható, mivel az Európai Unió GDPR adatvédelmi irányelve ezt szigorúan tiltja.

Nem kell Észtországba menni, hogy ex-politikusokat találjunk az ICO-k tanácsadói székében. A hazai fejlesztésű Etheal egészségügyi blokklánc startup pénzügyi tanácsadója Oszkó Péter, Magyarország volt pénzügyminisztere és kockázati befektető, aki maga is aktívan érdeklődik a dinamikusan fejlődő kriptovaluta, de elsősorban a blokklánc technológia iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük