Emléket állítottak az Ethereum blokkláncán a koronavírus első észlelőjének

Létrehoztak egy okosszerződést, melynek a forráskódja emléket állít Dr. Li Wenliangnak, annak az orvosnak, aki először jelezte a koronavírus terjedését – és azóta sajnos életét vesztette.

Pénteken hajnalban jött létre az “emlékkód“, melyben az ismeretlen szerző Dr. Li Wenliang élettörténetét írta le kínaiul, kiemelve a R.I.P. – nyugodjék békében feliratot. A szövegben kitérnek az orvos munkásságára, és arra is, hogy ő volt az első szakértő, aki jelezte a hatóságok felé a koronovírus járvány kitörését, még december 30-án.

Az okos szerződés létrehozásával és blokkláncon való tárolásávál örök emlék jött létre. Sem megváltoztatni nem lehet, sem pedig cenzúrázni, ami igen fontos, tekivte, hogy Kínáról van szó.

Dr. Li Wenliang halálának híre csütörtökön érte el a médiát, mely azonnal a legfelkapottabb hír lett a Weibo mikroblog topik listáján – mely azóta rejtélyes módon eltűnt. A kapcsolódó hashtaget, a #Dr. Li Wenliang passed away# taget azonban már több, mint 1 milliárdszor nézték meg és 1 millió beszéletésben szerepel a közösségi médiában. Ezzel egyidőben egy másik hashtag, a #Wuhan government owes an apology to Dr. Li# azaz, hogy a Wuhani kormányzat bocsánatkéréssel tartozik Dr. Li-nek tiltva lett a Weibo keresésében.

Dr. Li a járvány kiindulópontjában, Wuhanban dolgozott orvosként. Egyike volt annak a 8 embernek, akik a világot megpróbálták figyelmeztetni még a vírus korai terjedésekor. Kollégáinak és ismerőseinek küldött üzeneteket a betegség komolyságáról, mielőtt a helyi hatóságok tájékoztatták volna a közvéleményt. A kínai rendőrség azonban azonnal elcsendesítette és kötelezte, hogy ne terjesszen “hamis információt”. Sajnos azonban az orvosnak igaza lett és valóban nagyon súlyos betegség és járvány alakult ki a koronavírusból, melynek végül ő is áldozatul esett.