Az Ethereum Lition projektje már 10 városban 700 háztartást lát el energiával

Az ethereum egyik energiaprojektje, a Lition szépen csendben segít a németeknek abban, hogy olcsóbban jussanak energiához.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Az idén indított Lition máris engedéllyel rendelkező energiaellátóvá vált, és jelenleg 12 városban (köztük pl. Berlinben, Hamburgban és Münchenben is) vannak jelen a decentralizált energiapiacon. A Litiont az ethereum blokkláncára építették, ennek segítségével kötik össze a felhasználókat az előállítókkal, legyenek azok kisebb vagy nagyobb cégek. Összesen jelenleg több mint 700 háztartás használja a decentralizált platformot energiavásárlásra, jelentette a vállalat.

Röviden tömören pedig a Lition ennyit csinál: kihagyja a közvetítőket, így a felhasználók olcsóbban jutnak energiához.

A háztartásokhoz ugyanis általában óriási multinacionális vállalatokon keresztül jut el az energia az energia előállítóktól. Ez pedig azért problémás a Lition CEO-ja, Richard Lowasser szerint, mert ezeknek az óriásvállalatoknak túl nagy a befolyása a piacon, a felhasználóknak pedig nem adnak elég lehetőséget arra, hogy különböző típusú energiákat vásárolhassanak.

Ez pedig a Lition szerint egyféleképpen lehet megoldani: ki kell hagyni a közvetítő multikat.

“Mi a vásárlókat és az ellátókat közvetlenül kötjük össze az energiapiacon” mondta el egy, a Coindesknek adott interjújában. “Az ellátóktól való közvetlen vásárlás általában csak a nagy multik számára lehetséges, mi azonban ezt a lehetőséget a vásárlókhoz is el akarjuk juttatni.”

A közvetítő vállalatok kihagyása pedig nem csak a multik befolyását, de az árakat is csökkenti – és nem is csak pár forinttal. A Lition szerint ez ugyanis átlagosan 20%-os megtakarítást jelent, az erőművek számára pedig 30%-os bevételnövekedést.

Ezt mind ráadásul úgy, hogy a projekt a jóval drágább zöld energiára helyezi a hangsúlyt.

A demóapplikáció megmutatja, hogy hogyan is zajlik a Lition használata: a felhasználók először azt döntik el, hogy szélenergiát, napenergiát vagy biomasszából előállított energiát akarnak vásárolni, majd azt, hogy melyik ellátó a legszimpatikusabb számukra (ez persze általában a legolcsóbb szokott lenni).

Amint pedig ez lezajlik, az energia ellenértékét a Lition számára fizetik ki euróban. A háttérben pedig az ethereum okos szerződése érzékeli a fizetést, és automatikusan küldi is a megvásárolt energiát a felhasználó számára.

“A Lition blokklánc technológiája leegyszerűsíti az energia megvásárlását a környezetbarát ellátóktól, mivel az átlátható okos szerződések teljesen kihagyják bonyolult közvetői rendszert” olvasható a Lition leírásában honlapjukon.

Jelenleg csak Németországban elérhető a szolgáltatás, a cég ugyanis csak itt rendelkezik engedéllyel. Akiket érdekel a lehetőség, azok a Lition honlapján kérdezhetnek a szolgáltatásról; itt még egy árkalkulátor is segíti a leendő felhasználók döntését.

De Lohwasser nagyobb dolgokat lát a jövőben: ő azt reméli, hogy egy nap majd mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy decentralizált módon vásárolhassanak energiát – akár a szomszédban felállított apró szélenergia farmról is.

Nem minden teljesen rózsás mondjuk a Lition számára, ugyanis ők, ahogy több más vállalat is, több problémával kellett hogy szembenézzenek az ethereum miatt.

Lohwasser nem kertelt: “Az Ethereum nem jó rendszer”.

Bár nagyra értékeli, hogy a platform mindenki számára elérhető, de számos problémát is felsorolt, amivel a Lition felhasználók találkoztak.

“Nagyon lassú. 20-30 másodperc is eltelik, amíg a vásárló megtudja, hogy vásárolhatnak-e energiát vagy sem” mondta, és még azt is hozzátette, hogy egyre kellemetlenebbnek érzik, hogy ők mint egy megújuló energiát promótáló cég egy olyan energiaigényes folyamatban kell, hogy bízzanak mint a bányászat.

Miután pedig a Litionnál azt is felismerték, hogy milyen magasak az árak a platformon, új megoldás után néztek. És bár legalább egy tucat másik blokkláncot kipróbáltak, de nem tudtak egy másik olyat találni, ami ennyire “engedély nélküli” és skálázható is egyszerre.

“Mindegyiknek meg van a maga problémája” mondta Lohwasser. A privát blokkláncokkal kapcsolatban pedig nagyon szeptikus volt: “Ennyi erővel már használhatsz sima blokkláncot is” mondta.

Végül úgy döntöttek, hogy a SAP-vel közösen fognak kidolgozni egy olyan hibrid blokkláncot, ami szerintük a nyilvános és a privát blokkláncok előnyeit dolgozza össze. Az SAP az okos szerződésekért felelős a projektben, míg a Lition a konszenzus rétegen dolgozik.

Érdekes még megemlíteni, hogy a rengeteg siker ellenére, a vállalatnak még nem volt szüksége ICO-ra. Azonban ahogy ezen az új, nyilvános-privát blokklánc kialakításán dolgoznak, a Lition már tervbe vette saját ICO-jának elindítását: erre lehetőleg még idén sor fog kerülni.

Ti mit gondoltok: a Lition mennyire lehet sikeres a jövőben?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.