Az Ethereum Lition projektje már 10 városban 700 háztartást lát el energiával

Az ethereum egyik energiaprojektje, a Lition szépen csendben segít a németeknek abban, hogy olcsóbban jussanak energiához.

Az idén indított Lition máris engedéllyel rendelkező energiaellátóvá vált, és jelenleg 12 városban (köztük pl. Berlinben, Hamburgban és Münchenben is) vannak jelen a decentralizált energiapiacon. A Litiont az ethereum blokkláncára építették, ennek segítségével kötik össze a felhasználókat az előállítókkal, legyenek azok kisebb vagy nagyobb cégek. Összesen jelenleg több mint 700 háztartás használja a decentralizált platformot energiavásárlásra, jelentette a vállalat.

Röviden tömören pedig a Lition ennyit csinál: kihagyja a közvetítőket, így a felhasználók olcsóbban jutnak energiához.

A háztartásokhoz ugyanis általában óriási multinacionális vállalatokon keresztül jut el az energia az energia előállítóktól. Ez pedig azért problémás a Lition CEO-ja, Richard Lowasser szerint, mert ezeknek az óriásvállalatoknak túl nagy a befolyása a piacon, a felhasználóknak pedig nem adnak elég lehetőséget arra, hogy különböző típusú energiákat vásárolhassanak.

Ez pedig a Lition szerint egyféleképpen lehet megoldani: ki kell hagyni a közvetítő multikat.

“Mi a vásárlókat és az ellátókat közvetlenül kötjük össze az energiapiacon” mondta el egy, a Coindesknek adott interjújában. “Az ellátóktól való közvetlen vásárlás általában csak a nagy multik számára lehetséges, mi azonban ezt a lehetőséget a vásárlókhoz is el akarjuk juttatni.”

A közvetítő vállalatok kihagyása pedig nem csak a multik befolyását, de az árakat is csökkenti – és nem is csak pár forinttal. A Lition szerint ez ugyanis átlagosan 20%-os megtakarítást jelent, az erőművek számára pedig 30%-os bevételnövekedést.

Ezt mind ráadásul úgy, hogy a projekt a jóval drágább zöld energiára helyezi a hangsúlyt.

A demóapplikáció megmutatja, hogy hogyan is zajlik a Lition használata: a felhasználók először azt döntik el, hogy szélenergiát, napenergiát vagy biomasszából előállított energiát akarnak vásárolni, majd azt, hogy melyik ellátó a legszimpatikusabb számukra (ez persze általában a legolcsóbb szokott lenni).

Amint pedig ez lezajlik, az energia ellenértékét a Lition számára fizetik ki euróban. A háttérben pedig az ethereum okos szerződése érzékeli a fizetést, és automatikusan küldi is a megvásárolt energiát a felhasználó számára.

“A Lition blokklánc technológiája leegyszerűsíti az energia megvásárlását a környezetbarát ellátóktól, mivel az átlátható okos szerződések teljesen kihagyják bonyolult közvetői rendszert” olvasható a Lition leírásában honlapjukon.

Jelenleg csak Németországban elérhető a szolgáltatás, a cég ugyanis csak itt rendelkezik engedéllyel. Akiket érdekel a lehetőség, azok a Lition honlapján kérdezhetnek a szolgáltatásról; itt még egy árkalkulátor is segíti a leendő felhasználók döntését.

De Lohwasser nagyobb dolgokat lát a jövőben: ő azt reméli, hogy egy nap majd mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy decentralizált módon vásárolhassanak energiát – akár a szomszédban felállított apró szélenergia farmról is.

Nem minden teljesen rózsás mondjuk a Lition számára, ugyanis ők, ahogy több más vállalat is, több problémával kellett hogy szembenézzenek az ethereum miatt.

Lohwasser nem kertelt: “Az Ethereum nem jó rendszer”.

Bár nagyra értékeli, hogy a platform mindenki számára elérhető, de számos problémát is felsorolt, amivel a Lition felhasználók találkoztak.

“Nagyon lassú. 20-30 másodperc is eltelik, amíg a vásárló megtudja, hogy vásárolhatnak-e energiát vagy sem” mondta, és még azt is hozzátette, hogy egyre kellemetlenebbnek érzik, hogy ők mint egy megújuló energiát promótáló cég egy olyan energiaigényes folyamatban kell, hogy bízzanak mint a bányászat.

Miután pedig a Litionnál azt is felismerték, hogy milyen magasak az árak a platformon, új megoldás után néztek. És bár legalább egy tucat másik blokkláncot kipróbáltak, de nem tudtak egy másik olyat találni, ami ennyire “engedély nélküli” és skálázható is egyszerre.

“Mindegyiknek meg van a maga problémája” mondta Lohwasser. A privát blokkláncokkal kapcsolatban pedig nagyon szeptikus volt: “Ennyi erővel már használhatsz sima blokkláncot is” mondta.

Végül úgy döntöttek, hogy a SAP-vel közösen fognak kidolgozni egy olyan hibrid blokkláncot, ami szerintük a nyilvános és a privát blokkláncok előnyeit dolgozza össze. Az SAP az okos szerződésekért felelős a projektben, míg a Lition a konszenzus rétegen dolgozik.

Érdekes még megemlíteni, hogy a rengeteg siker ellenére, a vállalatnak még nem volt szüksége ICO-ra. Azonban ahogy ezen az új, nyilvános-privát blokklánc kialakításán dolgoznak, a Lition már tervbe vette saját ICO-jának elindítását: erre lehetőleg még idén sor fog kerülni.

Ti mit gondoltok: a Lition mennyire lehet sikeres a jövőben?