Egy Ethereum validátor 689 ethert zsebelt be a MEV segítségével

Közel 1,3 millió dollár értékű, 689 darab ether coint fizettek ki egy Miner Extractable Value-val (MEV) megturbózott blokkért nemrég az Ethereum Beacon láncán. Ez az elmúlt hónapokban az egyik legnagyobb jutalom a láncon. A MEV egy olyan gyakorlat, ami átrendezi a tranzakciók sorrendjét, hogy a felhasználó abból profitáljon, hogy a tranzakcióit a többi tranzakció előtt jóváhagyják. Ennek érdekében a felhasználó túlzóan nagy gázdíjat fizet. Hiszen ha előbb jóváhagyják a tranzakciót, akkor az ether áremelkedése vagy árcsökkenése előtt realizálódhat az ügylet.

A MEV hátrányairól és előnyeiről folyamatos a vita

A beaverbuild.org által felépített 17007842. számú blokkot április 9-én véglegesítették és 47 darab tranzakciót tartalmazott. A jutalmat az Ethereum likvid stakelési megoldása, a Lido számára fizették ki. Legutoljára a Lidonak március 20-án volt kifejezetten magas jutalma, akkor 691 ether volt a jutalom. Sokan persze nem szeretik a MEV gyakorlatát, erről folyamatosak a viták már évek óta. Az Ethereum-alapú Gnosis platform alapítója, Martin Köppelmann szerint az Ethereum felhasználóknak MEVBlockert vagy más szolgáltatásokat kellene használniuk a tranzakcióik kihasználása ellen. Szerinte ezzel a MEV több mint 90%-a így a validátorok helyett a felhasználók tárcáiba kerülhetne.

A MEV botok a MEVBlocker adatai szerint eddig 1,38 milliárd dollárt vettek el az Ethereum felhasználóktól. A MEV segítségével úgy lehet értéket kiszedni a felhasználóktól, hogy több blokk-készítőtől aggregálnak össze blokkokat, hogy a legmagasabb díjat érőt válasszák ki. És akkor még a “szendvics-típusú” támadásról nem is beszéltünk. Ebben a támadó egy nagy tranzakciót tesz be a célpont tranzakció elé és mögé is, így manipulálva az árat, majd bezsebeli a profitot. A MEV-vel turbózott tranzakciók még az Ajánlattevő-Építő Szeparáció (PBS) koncepcióból származnak. Ezt a MEV-et támogató és népszerűsítű csoport, a Flashbots mutatta be még 2021-ben, az Ethereum proof-of-stake-re való átállása felé vezető úton.