Etikus ásványi anyag beszerzési blokkláncot mutattak be az autógyártók

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A jövő évre a Ford, a Volkswagen, az LG és a Volvo, egy kísérleti projekt beindítását tervezi a termelésben használt kobalt nyomon követésére.

A Hyperledger Fabricre épülő nemzetközi konzorcium, a Responsible Sourcing Blockchain Network (RSBN), szerdán bejelentette, hogy sikeresen befejezte a kizsákmányoló bányászati ​​gyakorlatokkal szembeni, védelemre irányuló kísérleti projektet. A vállalatok az öt hónapos kísérlet során 1,5 tonna kongói kobaltot küldtek három különböző kontinensre. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy a projekt 2020 tavaszán már működésbe léphessen.

Míg a Ford, a Volkswagen és az LG már részt vettek a projektben, a Volvo sajtóközleménye szerint csak ma csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az RCS Global Group bebizonyította, hogy a kísérleti kobalt megfelel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) beszerzési szabványainak a kongói bányától kiindulva, a Dél-Koreában végrehajtott finomításon keresztül, a célállomásig, azaz egy American Ford Motor Company gyárig.

Az LG Chem, a legnagyobb koreai vegyipari vállalat fejlesztette ki az akkumulátorokat.

A Cobalt Institute szerint a kobaltkomponensek a lítium-ion akkumulátorok 10-20%-át teszik ki a gépjármű gyártó cégeknél.

Martina Buchhauser, a Volvo beszerzési vezetője nyilatkozatában azt mondta, hogy “a svéd autógyártó mindig kiemelt prioritást tulajdonított az etikus ásványi anyagok beszerzésének. Ez a technológia hozzásegít minket a céljaink eléréséhez,” mondta.

“A blokklánc technológia segítségével a beszállítóinkkal szoros együttműködésben lehetünk. Az ellátási láncunk teljes nyomon követhetőségének biztosítása és a kapcsolódó kockázatok minimalizálása érdekében együtt tesszük meg a szükséges lépéseket.”

Az ellátási lánc kibővítése

Dr. Nicholas Garrett, az RCS Global Group vezérigazgatója nyilatkozatában kijelentette, hogy reméli a technológia segíti a globális etikai ellátási láncokat.

Jelentős új mérföldköveket értünk el, amikor a teszteléseket befejeztük. Ez a kapcsolt technológia és biztosítási modell kiterjedhet a résztvevők széles körére az ellátási lánc minden szintjén és más ásványi anyagokra is”, mondta.

Az RSBN további akkumulátor ásványokat kíván hozzáadni nyomkövető platformjához, beleértve a lítiumot és a nikkelt is. Innentől kezdve kutatni fogják a volfrám, a tantál, az ón és az arany nyomon követési lehetőségeit.

Garrett optimista az RSBN jövőjét illetően. Azt mondta, hogy “Jelentős mértékű pozitív társadalmi elismerést várunk a blokklánc technológia használatából.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.