Komoly fejfájást okozhat az európai blokklánc szabályozás

Idén januárban életbe lépett az okosszerződéseket is szabályozó európai adattörvény, amely komoly aggodalmat vetett fel a kriptovaluta iparágban, hiszen közvetlenül ellentmond a blokklánc technológia alapelvének.

Az adattörvény több szempontból is komoly veszélyt jelent az innovációra és a blokklánc technológia egyik legfontosabb tulajdonságára, mégpedig arra, hogy ha egy tranzakció vagy adat bekerül a láncba, akkor az ott is marad. A felhasználók a bizalom és a biztonság miatt támaszkodnak a rendszerre, mivel tudják, hogy adataikat nem lehet manipulálni.  A hatóságok beavatkozásának és az okosszerződések módosításának lehetősége így aláássa a bizalmat. A fejlesztők ezentúl hátráltatva vannak továbbá a decentralizált alkalmazások létrehozásában, mivel az adattörvény korlátozza kreativitásukat.

A különböző iparágakban, a pénzügyekben, az ellátási láncok és a személyazonosság-kezelésben rejlő, blokklánc alapú lehetőségek kibontakozása jelentősen megnehezült. Sőt, a törvény maga is biztonsági kockázattal jár, s hiányzik belőle az egyértelműség azzal kapcsolatban, hogy mi számít okosszerződésenek, és mikor avatkozhatnak be a hatóságok.

Kapcsolódó: Az EU éppen kékre festi az epret

A kétértelműség miatt a felhasználók a blokklánc technológia elkerülése mellett dönthetnek, ha attól tartanak, hogy a hatóságok manipulálják azt, így ez az elfogadás csökkenéséhez vezethet. A vállalatok a korlátozások miatt a kevésbé biztonságos alkalmazások létrehozására kényszerülhetnek, ami végső soron korlátozhatja a versenyképességet. A szigorú szabályozás következtében a fejlesztők elvándorolhatnak az Európai Unióból, amely gátolhatja a helyi blokklánc ökoszisztéma növekedését.

Annak ellenére azonban, hogy egyesek szerint a törvény a blokklánc technológia vesztét okozhatja, egy másik forgatókönyv szerint védelmet nyújthat a rosszindulatú szereplőkkel szemben, akik illegális tevékenységre használják az okosszerződéseket. Ennek következtében tehát hosszú távon még a rendszer javára is válhat és olyan szereplőket is bevonzhat, akik eddig ódzkodtak használatától.