Kiszivárgott dokumentumok szerint az EU szembemegy saját törvényeivel

Kiszivárogtak olyan dokumentumok, amelyek szerint az EU tisztviselői mentességet kérnek saját, ellentmondásos törvénye alól.

Az Európai Parlament jóváhagyta az elektronikus hírközlési adatvédelmi rendeletet, amely lehetővé teszi az e-mail és üzenetküldő szolgáltatások számára, hogy gyanús tartalmak után kutatva átnézzék az egyes polgárok személyes üzenetét. A javaslat elfogadásakor a gyerekek védelmére hivatkoztak, ám abba nem gondoltak bele, hogy a válogatás nélküli megfigyelés inkább veszélyeztetni fogja őket azzal, hogy magánjellegű fotóikat ismeretlenek számára felfedik. Egy reprezentatív felmérés szerint egyébként az uniós polgárok 72%-a ellenezte üzeneteik általános ellenőrzését.

Kapcsolódó: Jön a tömeges megfigyelés az EU-ban, vége a privát üzenetküldésnek

A szavazáson 537 európai parlamenti képviselő hagyta jóvá az úgynevezett „Chatcontrol-t”, a legutóbbi információk szerint azonban a belügyminiszterek egyesek számára mentességet kérnek a törvény alól.

A fagyi visszanyal, és ez nem tetszik a törvényhozóknak

A Zöldek/EFA képviselőcsoport európai küldöttsége határozottan elítélte az automatizált tömeges megfigyelést, amely gyakorlatilag a privát digitális levelezés végét jelenti.

Patrick Breyer parlamenti képviselő, aki sok időt és energiát fektetett abba, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a szóban forgó szabályozással járó veszélyekre, a kiszivárgott dokumentumokat idézve elmondta, hogy a törvény háttere még inkább gyanús lett. A Contexte francia oldal által közzétett információk szerint a belügyminiszterek a hírszerző ügynökséget, a rendőrség és a hadsereg munkatársait felmentenék az üzeneteik átvilágítása alól. Breyer szerint az üzenetek ellenőrzésére szolgáló algoritmusok megbízhatatlanok és veszélyesek, és általuk a „szakmai titkok” sem maradnak biztonságban.

„Egyetlen algoritmus sem képes meghatározni, hogy a csevegés orvossal, terapeutával, ügyvéddel történik, így azok ugyanúgy ellenőrzés alá kerülnek” – írta.

A belügyminiszterek által javasolt kivételek mögött Breyer szerint az állhat, hogy az EU aggódik amiatt, hogy a katonai titkokhoz bárki hozzáférhet. Hozzátette, hogy a tisztviselők felmentése ellentmond a jogszabály céljának. Az EU ahelyett, hogy azt vizsgálná, hogyan lehetne ténylegesen megvédeni a gyermekeket, „kínai típusú tömeges megfigyelésbe kezd”.

„Felháborító, hogy az uniós belügyminiszterek ránk kényszerítették, de maguk sem akarják elszenvedni a digitális magánélet lerombolásának következményeit”zárja gondolatát.