Európa kokain fővárosai

A napokba tartóztattak le egy jelentős dél-amerikai drogcsempész hálózat fejét akinek a keze egészen Európáig ért el.

Rosalinda González Valenciát, a Jalisco New Generation kartellért felelős drogkirály, Nemesio Oseguera Cervantes feleségét kedden tartóztatta le a mexikói hadsereg Guadalajara közelében. A Reuters által idézett ország védelmi minisztériuma szerint ez “jelentős csapás a Jalisco állam szervezett bűnözésének pénzügyi szerkezetére”.

A hírhedt kartell a Sinaloa szervezet után a második helyen áll a kábítószer-csempészet befolyását és mennyiségét tekintve, főleg kokain és amfetamin szempontjából. Az előbbiek kereskedelme nem korlátozódik kizárólag a dél-amerikai kontinensre, hanem, amint azt Florian Zandt, a Statista munkatársa is megjegyzi, Európában is folytatják a terjesztést helyi bandákon keresztül.

Ahogy a Statista diagramja is mutatja, az illegális kábítószer kereskedelem Európa problémája is.

cocain capitals of Europe

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) adatai szerint 2019-ben csak Belgiumban mintegy 65 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok, ezt követi Hollandia 43 tonnával. A lista harmadik helyén a szomszédos Románia áll, ahol két évvel ezelőtt 16 tonna kokaint foglaltak el, közel ugyanannyit, mint a háromszor nagyobb lakosságú Franciaországban.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kábítószert elsősorban ezekben az országokban fogyasztják, Sokkal inkább, hogy a fent említett nemzetek a kábítószer kereskedelem központjaiként működnek Európában.

A lista tetején szereplő Hollandia és Belgium szerepelt azonban 2019-ben azon a listán is, ahogy az országokat problémás kábítószer használat szerint sorolták fel. A második és nyolcadik helyen végeztek a BeNe(Lux) államok az intravénás kábítószer-használatot, illetve az opioidok, kokain vagy amfetaminok rendszeres fogyasztását illetően.

Míg az EMCDDA legutóbbi európai kábítószer-jelentésében a kokaint a második legelterjedtebb tiltott kábítószernek minősítette a közelmúltban, az egész életen át tartó használatot tekintve, a részt vevő országokban megkérdezett embereknek még mindig csak egy kis része fogyasztja azt. A felmérésben résztvevők 4,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy próbálta már kábítószert legalább egyszer, 1,2 százalék állította, hogy nemrégiben fogyasztott kokaint.

Forrás: Statista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.