Magyarország a GDP-jével továbbra is a sor végén kullog

A listát Luxemburg vezeti 131 000 dolláros egy főre jutó GDP-vel, ami egymagában több, mint az utolsó 11 országé együtt.

A világ top 10 legnagyobb és legfejlettebb gazdaságainak fele Európában található. De hogyan viszonyulnak egymáshoz a régió országai az egy főre jutó termelékenység alapján? Cikkünkben most közelebbről is megvizsgáljuk ezeket a számokat, valamint, hogy mi áll mögöttük.

A GDP, vagyis a bruttó hazai termék egy paraméter, amely az egy országban előállított összes áru és szolgáltatás értékét jelöli. Ha ezt a számot elosztjuk az ország teljes munkaidőben foglalkoztatott lakosainak számával, akkor képet kapunk arról, hogy mennyire gazdag vagy szegény az ország lakossága.

Ezen a térképen Pallavi Rao, a Visual Capitalist munkatársa 44 ország egy főre jutó európai GDP-szintjét mutatja be amerikai dollárban.

GDP
A vizualizáció és az adatok forrása a Nemzetközi Valutaalap (IMF) DataMapper eszköze. Az adatok 2024 áprilisából származnak.

A leggazdagabbaktól…

A listát Luxemburg vezeti 131 000 dolláros egy főre jutó GDP-vel, ami egymagában több, mint az utolsó 11 országé együtt. Érdekesség, hogy az ország fővárosának népessége az utóbbi 10 év alatt közel megduplázódott – a lakosok közel 70%-a külföldi. A második és harmadik helyet ebben a sorrendben Írország és Svájc foglalja el mindössze 1 000 dolláros különbséggel. Ezekben az országokban az egy főre jutó GDP 100 000 dollár feletti.

A következő három ország Norvégia, Izland és Dánia. Ezen skandináv országokban 70 000-90 000 dollár közé esik a vizsgált érték. A többi északi ország, Svédország és Finnország éppen csak kívül esik a top 10-en, itt 55 000-60 000 dollár között mozog a GDP/fő. Magyarország a 29. helyet foglalja el.

…a legszegényebbekig

A lista legvégső helyét az utóbbi években sokat szenvedett Ukrajna foglalja el. Az ország egy főre jutó GDP értéke mindössze 5 660 dollár. Ami az európai átlagnak – 44 200 dollár – is csak egy töredéke. Szélesebb összehasonlításban Ukrajna egy főre jutó GDP-je hasonló Iránéhoz (5 310 dollár), El Salvadoréhoz (5 540 dollár) és Guatemaláéhoz (5 680 dollár).

Az ország 2022-es megszállása után Ukrajna GDP-je egyetlen év alatt 30%-kal csökkent – a legnagyobb veszteség a függetlenség óta. A nagymértékű kivándorlás – hatmillió menekült – szintén szerepet játszik ebben.