Ez fájni fog: a háború miatt Európa brutális válsággal nézhet szembe

A tragikus emberi áldozatok és az infrastruktúra pusztulása mellett Ukrajna hatalmas gazdasági válsággal néz szembe, amely a Világbank becslései szerint idén 45,1%-kal zsugorítja az ország gazdaságát. Az ukrán gazdaság zsugorodása és az oroszok elleni szankciók szörnyű hatással lesznek egész Európára.

A háború következtében Ukrajna vállalkozásainak fele már lehúzta a rolót. Anna Bjerde, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnöke egy friss jelentésében azt írta, hogy a zsugorodás mértéke a háború időtartamától és intenzitásától függ majd.

“A háború által kirobbantott humanitárius válság nagyságrendje megdöbbentő. Az orosz invázió hatalmas csapást mér Ukrajna gazdaságára, és hatalmas károkat okozott az infrastruktúrában” – jelentette ki.

Ha nem sikerül békét kötnie a két országnak, és a háború tovább folytatódik, még nagyobb GDP visszaesést tapasztalhatunk. A Világbank előrejelzése szerint Oroszország GDP-je 20%-kal, Ukrajna GDP-je pedig 75%-kal csökkenhet.

A háború kezdete óta nagyjából 3 millió ember veszítette el a munkáját, míg az ukrán kormány előzetes becslései szerint a gazdaság máris mintegy 565 milliárd dollárt veszíthetett.

Mivel ukránok milliói menekültek el az országból, vagy csatlakoztak az Oroszország elleni harchoz, a munkaerő drámai mértékben csökkent, ami megnehezíti a háborús gazdaság fenntartását.

Több mint 4 millió ember menekült el Ukrajnából, főként Lengyelországba, és további 6,5 millióan kényszerültek elhagyni az országot.

A globális élelmiszerárak kilőttek

Az Ukrajnából induló fekete-tengeri hajózás blokkolása miatt az ország gabonaexportjának mintegy 90%-a, illetve teljes kivitelének fele elakadt. Ennek következtében a globális élelmiszerárak elképesztő mértékben emelkednek, emellett Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, Oroszország után, ami következtében napraforgóolaj-hiány lehet a világban. Összességében az ukrán kikötők forgalma már több mint 75%-kal csökkent, ami előbb vagy utóbb minden iparágban éreztetni fogja a hatását.

A Világbank szerint Ukrajnának “azonnali masszív pénzügyi támogatásra” van szüksége. A bank már küldött mintegy 1 milliárd dollárt, hogy segítse a kormányt az állampolgároknak nyújtott kritikus szolgáltatások biztosításában, és további 2 milliárd dollárt ígért a következő hónapokra.

Ugyanakkor a Világbank szerint Oroszország a nyugati szankciók miatt máris mély recesszióba süllyedt, és előrejelzése szerint az orosz gazdaság idén 11,2%-kal fog csökkenni.

Az USA betiltotta az orosz olaj- és gázimportot, az EU pedig olyan tervet javasolt, amely 2030-ig függetlenítené Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A közösség azonban még mindig közel 884 millió dollárt fizet Oroszországnak naponta az energiáért. Ez önmagában Oroszország bevételének közel 40%-át teszi ki.

A szakértők egyetértenek abban, hogy Oroszország ukrajnai inváziójának tartós és negatív hatásai lesznek a világgazdaságra, az energia- és élelmiszerárak globális emelkedése és az infláció emberek millióit fogja a mélyszegénységbe tolni.

A háború kétszer akkora gazdasági kárt fog okozni Európában és Közép-Ázsiában, mint a világjárvány 2020-ban, pedig annak következményeit még mindig érezzük a saját bőrünkön.

Az előrejelzések szerint Oroszország és Ukrajna mellett a szomszédos Fehéroroszország, a Kirgiz Köztársaság, Moldova és Tádzsikisztán is recesszióba kerül idén.