Európában komoly lendületet kaphat a kriptoipar, hála a német szabályozásnak

Egyre több a tokenizált eszköz, a piac pedig folyamatosan növekszik. Már nemcsak a startupok kiváltsága a tokenizálás. A tradicionális szereplők is fantáziát látnak benne. 

Mint arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, Németországban a BaFin legitim pénzügyi eszközzé nyilvánította a bitcoint és a többi kriptovalutát. Ezzel Németországban, de egész Európában is elindult egy folyamat, amely lendületet adhat a tokenizált eszközök piacának. Ezek után mire is számíthatunk? Milyen változások következhetnek be az Európai Unió kriptopiacán? Becslések szerint 2024-re 1,4 billió tokenizált eszköz lesz Európában. De most nézzük meg, hogy ezt miből is lehet kikövetkeztetni!

Kulcsfontosságú feltételezések

A tokenizált eszközök piaci méretének az Európai Unióban történő kiszámításához figyelembe kell venni a kriptovaluták piaci részesedését az Európai Unióban, a kriptovaluták piaci méretének növekedését és a ‘tokenizált GDP-t’ az EU-ban.

Az 1. és a 2. adatból határozhatjuk meg a kriptovaluták piaci méretét Európában, míg a 3. adatból az Európai Unióban használt értékpapír tokenek piaci méretét. Ezeket az adatok kombinálva meglehet határozni a tokenizált eszközök piaci méretét az Európai Unióban.

A kriptovaluták piaci részesedése az Európai Unióban

A kriptovaluta kifejezés ebben az esetben a nyilvános kibocsátású tokent jelenti, a piaci kapitalizáció 99%-a fizetőeszköz és hasznossági token. Az értékpapír tokenek piaci méretének kiszámítása az Európai Unió GDP-jén alapul. Noha a kriptovaluták globális piacának történetét a CoinMarketCap alaposan (némi fenntartással kezelve az adatok hitelességét) nyomon követi, annak európai részesedése továbbra is titok. A tokenizált eszközök európai piacának méretét viszont csak úgy lehet meghatározni, ha tudjuk a világ kriptovaluta piacán az európai piac részarányát.

A Cambridge Alternatív Pénzügyi Központ 2017-es átfogó tanulmányát, az ING (2018), a Statista (2018), valamint a Bitpanda és a GlobalWebIndex (2019) felméréseivel összekapcsolva megtudjuk határozni a kriptovaluták globális piaci volumenének európai részesedését. Ez körülbelül 30%. Németország a világ kriptovaluta piacának nagyjából 7%-át teszi ki. Tekintettel arra, hogy a kriptovaluták piaca 2019. novemberében 211 milliárd euró volt, ebből Európa 65 milliárd eurót, Németország pedig 14 milliárd eurót tesz ki. A német BaFin döntésének tehát komoly súlya lehet. A kriptovaluták európai piaci részesedése lendületet kaphat 2020-ban és 2021-ben. Drámai növekedés viszont csak 2021-től várható.

A kriptovaluták piaci méretének növekedése

Alapvetően pozitív változásokra lehet számítani. Ma már a pénzügyi intézmények és a magánbefektetők is sokkal könnyebben férhetnek hozzá a kriptovaluta befektetésekhez, mint néhány évvel ezelőtt. A bitcoin és társainak legalizálása Németországban, hozzájárul az európai szintű fejlődéshez. Németországban már a bankok is új üzleti modelleket keresnek a negatív kamatlábak okozta hozamesések miatt. Mivel senki nem rakja a pénzét azért a bankba, hogy az elfogyjon, így arra lehet számítani, hogy sok új pénz áramlik a tokenizált piacra. Ha pedig nő a kereslet, emelkednek az árak is. Ezenkívül a biztonságos és kényelmes letétkezelők számának növekedése lehetővé teszi egyre több magánbefektető bekapcsolódását a kriptotérbe. Számos tanulmány azt jelzi elő, hogy a kriptovalutákba fektetett pénz elképesztő iramban fog nőni a közeljövőben. A Satis Group (2018) tanulmánya a kriptovaluták globális CAGR-értékét (compound annual growth rate – összetett éves növekedési ráta) 2028-ig 36%-ra becsüli, 2020-ban és 2021-ben pedig 52%-os növekedési rátával számol.

Még a konzervatív BayernLB (2019) is 90 000 dolláros bitcoin árat jósol, amely tízszeresére növelné a jelenlegi piaci kapitalizációt. A pénzintézetek pénzbeáramlásának növekedése szintén jelentős növekedést eredményezhet.

GDP tokenizálás az Európai Unióban

Az értékpapír tokenek jövőbeni fejlesztése során a bruttó hazai termékre (GDP) kell összpontosítani. A Világgazdasági Fórum (2015), az R3 (2019) és a Chain Partners (2019) felmérései szerint 2027-ig a globális GDP akár 10%-át is értékpapír tokenek tehetik ki. 2018-ban az Európai Unió tokenizált GDP-jének 0,02%-a, 2019-ben pedig 0,05%-a szinte kizárólag kriptovalutákból állt.

Miközben a BaFin által jóváhagyott kriptós letétkezelőknek köszönhetően Németországban az intézmények is beléphetnek a tokenizált világba, addig Európa többi részén ehhez több időre lesz majd szükség, hát még Magyarországon. 2024-ben ugyanakkor a tokenizálás elérheti az Európai Unió GDP-jének 7%-át. Globális szinten arra lehet számítani, hogy az Európai Unió értékpapír tokenjeinek piaca 0,52 billió euró lesz 2022-ben. Ez meghaladja a kriptovaluták globális piaci méretét, ami 0,42 billió euró körüli.

Összességében az feltételezhető, hogy 2027-ben Európában több mint 10% lesz a tokenizált GDP, ahol Liechtenstein, Svájc és Németország kiemelkedő szerepet fog betölteni a blokklánc szektorban. Ráadásul Európa gazdag kontinens és világszinten is kiemelkedő technológiákkal rendelkezik, onnan meg már csak egy lépés a blokkláncosodás.

Készült a Tokenization in Europe – Market Size to Reach $1.5 Trillion in 2024 cikk alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük