Hivatalosan is pénzügyi eszközként kategorizálta Németország a bitcoint és a kriptovalutákat

Jogi szempontból pénzügyi eszközöknek tekintik Németországban a digitális eszközöket, köztük a bitcoint, ethert és más kriptovalutákat. A döntést a német BaFin pénzfelügyelet jelentette hétfőn kijött útmutatójában.

“[Meghatározhatóak] olyan érték digitális ábrázolásaként, amelyet egyetlen központi bank vagy állami szerv sem bocsátott ki vagy garantált, és amely nem feltétlenül kapcsolódik a törvényben meghatározott pénznemhez, és amelynek nincs pénzneme vagy pénzének jogi státusza, de természetes vagy jogi személyek elfogadják fizetőeszközként, továbbá elektronikus úton továbbíthatók, tárolhatók és forgalmazhatók.” – áll az útmutatóban.

A kategorizálásra azután került sor, hogy a BaFin uniós szabályozással összhangban frissítette a pénzmosás elleni törvényét.

Az útmutató egyenes következménye, hogy a kriptovaluta letétkezelő vállalatoknak engedélyt kell szerezniük a BaFintól működésükhöz. Azok a letétkezelők, amik az országban tevékenykednek, de nem rendelkeznek az engedéllyel, mint további probléma nélkül tovább működhetnek mindaddig, amíg 2020. március 30-ig szándéknyilatkozatban deklarálják az engedély beszerzés szándékát és azt november végéig be is szerzik.

A BaFin a kriptovaluta letétkezelők definícióját már korábban lefektette.

“A kriptovaluta letétkezelő üzlet jogi tényeit azok a letétkezelők teljesítik, amik kriptovaluta értékeket harmadik személyeknek nyújtott szolgáltatásként őrzik. Ez elsősorban azon szolgáltatókat foglalja magában, amik az ügyfelek kriptovalutáját egy kollektív tárcában tárolják anélkül, hogy maguk az ügyfelek ismernék a használt kriptográfiai kulcsokat.”

Kapcsolódó: