Az Európai Központi Bank nagyobb hangsúlyt fektet a blokklánc tranzakciók elemzésére

Az Európai Központi Bank (EKB) friss jelentésében arról ír, hogy a jövőben jobban fogja monitorozni a blokklánc tranzakciókat.

A “Digitális eszköz jelenség megértése, kockázatai és mérési problémái” című angol nyelvű jelentésből kiderül, az EKB-nak már van egy rendszere arra, hogy elemezze az indexelt piaci adatokat, mint árfolyamok, tranzakciók száma, volumen, volatilitás stb. Az elemzés elsődleges célja, hogy az EKB valós képet kapjon a kriptopénzek monetáris politikára gyakorolt hatásáról és kockázatairól a piaci infrastruktúrára, valamint a pénzügyi stabilitásra.

A szerzők ugyanakkor elismerik, a jelentés nem komplett, mivel nem képes megválaszolni olyan alapvető kérdéseket, mint az intézeti befektetők szerepe a kriptopénz piacokon vagy a fizetési szolgáltatók szerepvállalása.

Azt elismeri a papír, hogy a bitcoin származékosok piacán és más befektetési formák piacán jelen vannak az intézetiek és hogy egyre több hagyományos pénzügyi szereplő lát fantáziát a digitális eszközökben ami hosszú távon befolyással lesz a pénzügy politikára és stabilitásra.

Jelenleg “nagyon alacsony és menedzselhető” a pénzügyi intézetek kriptopénz piaci szerepvállalása, de a jövőben “fejlődhet és idővel növekedhet.”

Az adatgyűjtés pontosságáról az EU központi bankja így ír:

“Nehéz beszerezni a kriptoeszközök piacának azon szegmenseire vonatkozó nyilvános adatokat, amelyek továbbra sem működnek a hatóságok határain belül: néhány, viszonylag illikvid kereskedési platform wash tradingben vehet részt valamint nincs következetesség az intézményesített tőzsdék és a kereskedelmi adatok szolgáltatói által alkalmazott módszertan és konvenciók között. Ezen felül új és váratlan adatigények merülhetnek fel a kriptoeszközök és a kapcsolódó innováció további fejlődésével.”

A jövőben az EKB részletekbe menően fog foglalkozni a kriptoeszközök elemzésével és új mutatók és adathalmazok feldolgozását is felvállalja, hogy tisztább képet kapjon a piac összetettségéről. Ez azt is jelenti, intenzívebben fogja monitorozni a különböző blokkláncokon zajló tranzakciókat.

Az EKB egyben aktívan keresi azokat az adatforrásokat, amelyek hitelesen ábrázolják a digitális eszközök és a pénzügyi intézetek közötti kapcsolatot.

A blokkláncon kívüli tranzakciók, amelyeket később tömbösítve adnak a blokklánchoz kevesebb tranzakció formájában, az EKB szintén növelni szeretné a transzparenciát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük