Jelentés: 25-ből mindössze 2 kriptotőzsde jelenti hitelesen a kereskedési volumenét

A Blockchain Transparency Institute (BTI) a napokban jött ki a 2018. decemberi tőzsdei volumen jelentésével, melyben az áll, hogy csupán két kriptotőzsde a top 25-ből jelenti pontosan a kereskedési volumenét. A durva kimutatásra rájön egy még durvább is: a top 25 kereskedési párból 12 kereskedési volumenének 99 százaléka szimultán adásvételi machináción alapul (wash trading angolul és a kereskedési volumen meghamisítását jelenti).

Egyedül a Binance és a Bitfinex jelenti pontosan a kereskedési volumenét

A jelentés alapján a két legnagyobb tőzsde, a Bitfinex és a Binance az egyetlenek a Coin Market Cap top 25-ben, amik nem hamisítják a kereskedési adataikat. A Coin Market Cap adatai alapján a Binance a 3. míg a Bitfinex a 21. a ranglistán.

A BTI szerint a harmadik legnagyobb tőzsde az Upbit annak ellenére, hogy a Coin Market Cap listáján a 39., azt követi a 27. Kraken, a 34. Coinbase, a 41. Bitstamp, az 52. Bitflyer, a 62. Poloniex, az 50. Bittrex és az 55. Gate.io.

A jelentés külön figyelmet szentel az OKEx-nek, amiről azt állítja, mind a top 30 listázott kereskedési párjának volumene hamis.

A szimultán kereskedési machináció a top 25 kriptovaluta párnál a teljes Coin Market Capon feltüntetett volumen 80%át is eléri. Vannak olyan tőzsdék ahol akár a 99%-át is, mint például a Coinbene BTC/USDT párja, az Oex ETH/BTC párja, a Digifinex BTC/USDT-je és a Coinbit BTC/KRW párja esetén.

A BTI szerint csupán a bejelentett volumen 1%-a valós a Coinsbank, Ooobtc, Rightbtc, Dobi trade, Bcex, Simex és Coinzest top 25 kereskedési párjainál (egyébként még csak nem is hallott ezekről az ember).

A kutatás a Binance BTC/USDT párját hozta ki, mint legnagyobb volumenű kereskedési pár annak ellenére, hogy a Coin Market Capon csak a harmadik helyet foglalja el.

A jelentés végén a BTI figyelmezteti a token projekteket, hogy ne listáztassák érméiket a hamis kereskedési volument jelentő tőzsdéken mivel az egyetlen céljuk az orbitális hamis aktivitással, hogy listázási díjat szedhessenek be tőlük. A múlt évben átlagosan 50 000 dollárt gomboltak le a az ICO csapatokról tokenjeik listázásáért.

Mellékesként a helyzet kialakulásában a Coin Market Cap is sáros, mivel több éves működése alatt nem volt képes egy audit rendszert életbe léptetni a kereskedési volumen hiteles mérésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük