Extrém spórolás? Egy fiatal pár így készül a nyugdíjas évekre

A spórolás fontos része életünknek, hacsak valaki nem születik milliomosnak, bizony kétszer is meg kell gondolnia, hogy mire költ. Vannak, akik egy nagyobb kiadás miatt gyűjtögetnek, például házra vagy autóra vágynak és ezért húznak a nadrágszíjon, míg mások a gyerekek oktatására vagy a nyugdíjas évekre spórolnak. Kinek mi legyen a célja, némi pénzt félrerakni sosem árt, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Elég csak a koronavírus-járványra és a kialakult gazdasági bizonytalanságra gondolni, ami következtében emberek millió veszítették el a munkájukat a világon. Nyilván mindenki maga tudja, hogy a jövedelmének hány százalékát tudja félrerakni, vannak azonban néhányan, akik az extrém spórolásban hisznek. Egy fiatal pár most nyilvánosságra hozta, hogyan tud havonta több száz dollárt (több száz ezer forintot) spórolni és ezzel a nyugdíjas évekre felkészülni. 

Shannon és Sergio évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy spórolásba kezd és drasztikusan csökkenti a kiadásait. Különféle trükkökkel és brutális önfegyelemmel próbál minél több pénzt félretenni. A 30 és 40 év közötti fiatal pár már a 2000-es évek közepén elhatározta, hogy korán nyugdíjba akar vonulni, ezért a programmenedzserként dolgozó Shannon és az IT-tanácsadó Sergio a fizetésük 75-85%-át félreteszik. Évente maximum 7000 dollárt költenek (kb. 2,1 millió forint), amit a következőképpen oldanak meg.

A lakhatás kérdése

Azt már valószínűleg mindenki tapasztalta, hogy a legnagyobb kiadást minden hónapban a lakhatási költségek teszik ki. Aki albérletben lakik, annak a bérleti díj és a rezsi viszi el fizetésének nagy részét, aki saját ingatlanban, annak a hitel törlesztőrészlete emészti fel a bejövő jövedelem tetemes hányadát. Shannon és Sergio ezt úgy oldotta meg, hogy felmondták az albérletet és az úgynevezett house-sitting megoldásra álltak át. Ez azt jelenti, hogy ingyenes szállásért cserébe vállalják, hogy vigyáznak a házra, amíg a tulajdonos távol van, illetve besegítenek a ház körüli munkákba. Jelenleg a kaliforniai Carlsbad-ban tartózkodnak egy családi házban, míg a tulajdonos üzleti úton van. Egyik háztól a másikig általában olcsó AirBnB-vel oldják meg a lakhatás kérdését, aminek köszönhetően a lakhatási költségeket 300 dollár (nagyjából 90 ezer forint) alá szorították évente. Az Egyesült Államokban ez a megoldás lehet működik, de abban már nem vagyunk biztosak, hogy Magyarországon bárki is beengedve idegeneket az otthonába.

Utazás és mindennapi közlekedés

Shannon-nak és Sergio-nak nincs saját autója, inkább tömegközlekedési eszközöket választanak, vagy sétálnak. A repülős utazásokat nem vetik meg, ezt oldják meg, hogy például a Southwest járataival úgynevezett mérföldeket gyűjtenek, amit később felhasználhatnak a későbbi kezdeményes utazásokhoz. Évente körülbelül 500 dollárt (150 ezer forint) költenek utazásra, tavaly ezt sikerült 200 dollárra (60 ezer forint) lecsökkenteni, amihez nyilván hozzájárult a pandémia miatti utazási korlátozás is.

Étterem és élelmiszer-vásárlás

Mint azzal mindannyian tisztában vagyunk, az élelmiszer-vásárlás a második legnagyobb kiadás az ember életében. A fiatal pár ezen is keményen spórol.

Sergio és Shannon 2019-ben 82 dollárt (kb. 24 ezer forint) költött étteremre, 2020-ban pedig mindössze 22 dollárt (kevesebb mint 7 ezer forintot).

“Korlátozzuk az étterembe járást, de ha mégis megyünk, akkor inkább a barátokkal és családtagokkal folytatott nagy beszélgetésért és nem csak azért, hogy csak együnk” – jelentették ki.

Nemcsak az étteremben hagynak minimális összeget, az élelmiszerboltban is meggondolják, hogy mire költsenek. Átlagosan 150 dollárt (45 ezer forint) hagynak szupermarketben havonta. Állításuk szerint nagyon kevés húst esznek és próbálnak mindig szezonális termékeket vásárolni, melyek ára alacsonyabb. “A célunk, bár nem mindig lehetséges, az, hogy étkezésenként 1 dollárnál (300 forint) ne költsünk többet” – nyilatkozta a pár. Állításuk szerint gyakran böjtölnek, ami azt jelenti, hogy egy nap 18 óráig nem étkeznek. Szerintük ezzel a testüknek is jót tesznek, és spórolnak is.

Sokszor a ház tulajdonosai, ahol éppen laknak, ingyen vacsorát kínálnak nekik, illetve Shannon az irodában étkezik, ahol a cége ingyenes ebédet biztosít a dolgozóknak.

Egészségügyi ellátás

Shannon és Sergio, miután átnézték a saját egészségbiztosításukat arra jutottak, hogy nekik olcsóbb az egészségügyi ellátás közvetlen költségeit kifizetni, mint a drága, biztosítási csomagokat minden évben. Mivel fiatalok még mindketten, szerencsére nincs komoly egészségügyi problémáik, így felmondták a költséges, de mindenre kiterjedő egészségbiztosítást, és a legolcsóbb biztosítási csomagot választották. Ha netán komolyabb beavatkozásra lenne szükségük, azt saját zsebből finanszírozzák.

Egyéb kiadások

Mivel őket az anyagi javak nem teszik boldoggá, így alig költenek ruhákra, műszaki cikkekre. Házuk nincs, ezért lakásfelszerelésre, kiegészítőkre egyáltalán nem kell pénzt kiadniuk. Ha olyan eszközökre van szükségük, ami a munkájukhoz kell, különféle akciókra, hűségprogramokra feliratkozva akár több száz dollárt is spórolnak. A ruhákat csak akkor cserélik, ha már nagyon kopottak, vagy már nem lehet őket megvarrni, de akkor is előnyben részesítik a használt darabokat.

Már csak néhány év válassza el őket a nyugdíjba vonulástól

Míg Shannon és Sergio orvosi kiadásai, élelmiszer kiadásai 2020-ban megugrottak, sokat spóroltak az utazáson és a ruházkodáson. Véleményük szerint a járvány némiképp befolyásolta az életüket és a megtakarításaikat, azért képesek voltak tavaly is 7000 dollár alatt tartani az éves költést. A pár reméli, hogy 2021-ben sem kell a költségvetési tervüket felrúgni. Ennek köszönhetően pedig már csak néhány év választja el őket attól, hogy nyugdíjba vonuljanak. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozták:

“Nem szeretnénk a munkánkat teljesen feladni, mert szeretjük, amit csinálunk” – mondták. “Ehelyett pénzügyi függetlenséget szeretnénk, hogy ne kelljen dolgoznunk, ha nem akarunk. Számunkra arról van szó, hogy kiválasztjuk, mikor akarunk dolgozni, kivel és mennyit akarunk dolgozni.”

A pénzügyi szabadság valóban felemelő érzés lehet, de ennek megvan az ára, hiszen jelenleg a megtakarításaik rabjai. Mindenki anyagi függetlenségre vágyik és arra, hogy életének nagy részét ne a munkahelyén töltse, viszont nem biztos az, hogy az ilyen drasztikus spórolás, a böjt és a gyökértelen élet jelenti a valódi boldogságot.

További tippeket a blogjukon olvashattok!