Ez a bitcoin-áralakulás már egy nagyobb vihar előszele?

Szépen lassan felfelé araszolgatott a bitcoin idén, 16 500 dollár környékéről 17 400 dollár környékére jutott eddig. A folytatásról megoszlanak a vélemények, de egy nagy elemző cég szerint az ilyen alacsony volatilitás után nagy elmozdulások szoktak következni. Melyek voltak ezek az esetek?

Jelenleg 17 391 dollár a bitcoin, nincs messze idei csúcsától, és ez az év még nem sok akciót tartogatott. A Glassnode elemző cég egyenesen azt írja, hogy a digitális eszközök piaca az új évet szunyókálással indította. A két fő eszköz, a bitcoin és az ether volatilitása ugyanis extrém mélypontra esett.

Robbanás előtti állapot?

Ritkán látható teljesítmény, hogy a bitcoin több mint három héten keresztül egy mindössze 557 dolláros ársávon belül tudott maradni, a legmagasabb ár (mintegy 16 900 dollár) mindössze 3,4 százalékkal haladta meg a körülbelül 16 400 dolláros mélypontot.

Frissítés: a cikk megjelenése előtt kevéssel, mára virradóra a bitcoin árfolyama megugrott, és áttörte a 18 ezer dollárt is, az aktuális árakról lásd:

Aktuális bitcoin (BTCUSD) árfolyam és a legfrissebb hírek

Csakhogy ez a csendes áralakulás átmenetinek bizonyulhat — jósolta a Glassnode.

Az ilyen időszakok történelmileg robbanásszerű piaci mozgásokat előztek meg, és a múltbeli példák során az eszközök értéke hol a felére csökkent, hol pedig új bikapiacok indultak el.

A bitcoin árfolyama rövidebb távon. (Tradingview.com)
A bitcoin árfolyama rövidebb távon. (Tradingview.com)

Innét felfelé szokott mozdulni a bitcoin

Vagyis ha az elemzésnek hinni lehet, vihar előtti csend lehet az alacsony volatilitás mögött, és hamarosan nem fogunk unatkozni. De mik is ezek a példák, amelyeket említenek? Minden korábbi példát sokkal magasabb volatilitású környezet követte, a legtöbb esetben jóval magasabb árakkal, és csak egy esetben (2018. novemberében) jöttek drámaian alacsonyabb árfolyamok.

  • A korai bikapiac 2012-13-ban, amikor a BTC ára 5 és 14 dollár között mozgott.
  • Késői medvepiac 2015-ben és a 2016-os bikapiac több szakaszában.
  • A 2018 novemberét közvetlenül megelőző 50 százalékos lejtmenet, amely egy hónap alatt következett be.
  • 2019 áprilisától júliusig 4200 dollárról 14 ezer dolláros csúcsra emelkedett a bitcoin ára, ezt megelőzően volt egy hasonló volatilitású időszak.
  • Ilyen volt 2020 júliusa is, a 2020-21-es bikapiac előtt, amikor végül 64 ezer dollárig szaladt el a bitcoin.
A bitcoin árfolyama hosszú távon, logaritmikus skála. (Tradingview.com)
A bitcoin árfolyama hosszú távon, logaritmikus skála. (Tradingview.com)

Átlagos a bitcoin blokkláncon az aktivitás

A bitcoin-blokklánc aktivitása az FTX-csőd után rövid ideig megugrott, nőtt az új címek száma, de azóta érezhetően újra lehűlt. Az új címek havi átlaga visszatért az éves átlagos alapszinthez, a hálózat használata így még nem kezdett meggyőző és tartós fellendülésbe. A napi volumen a 2020-as, a bikapiac előtti szintre tért vissza, és nagyrészt a “hálózaton keresztül áramló intézményi tőke kiáramlását jelzi”.

A nagyösszegű utalások súlya az FTX összeomlása előtti 42,8 százalékos arányról mára mindössze 19,0 százalékra csökkent.

Az Ethereum is csendes

Az elemzés az Ethereum-láncon is hasonló nyugalmat és alacsony aktivitást mutatott, de egy szektor az utóbbi időben megélénkült és több figyelmet kapott. Ez az NFT-szektor, ami abból is látszik, hogy a gázfogyasztása (gas fee) a közelmúltban 13-ról 22 százalékra nőtt.

Csütörtök kora délután teszik közzé az amerikai inflációs számokat, ami erősen megmozgathatja a tőkepiacokat, ha meglepetést okoz.