Ez ám a svédcsavar! Új atomerőműveket akar Svédország

Svédországnak jelenleg három atomerőműve van és hat reaktora. Viszont ha igazak a hírek, akkor a kormány további 10 reaktor telepítését szeretné elérni. És ennek érdekében még azokat a törvényeket is módosítani fogják, amelyek ezt meg tudnák akadályozni. Mert a svéd kormány sok más országhoz hasonlóan a világon úgy gondolja, hogy az atomenergia is klímabarát, környezetbarát energia.

Svédország szerint sokkal több atomerőműre lenne szükség

Romina Pourmokhtari környezetvédelmi miniszter szerint ahhoz, hogy lépést tudjon tartani az ország a hihetetlen ütemű energiaigény növekedéssel, legalább duplájára kell emelni a jelenlegi termelést. Ez pedig csak atomenergiával lehetséges. Pedig egy időben még arról volt egyébként szó, hogy Svédország is teljesen leáll az atomenergiával, viszont ez az irány megváltozni látszik. Jelenleg három atomreaktor üzemel Forsmarkban, kettő Oskarshamnban és egy Ringhalsban. Együttesen ezek Svédország energiatermelésének 30%-át adják. Jelenleg Svédországban konzervatív kormány irányít és egy jobboldali populista párt a legnépszerűbb. Ez utóbbi már a választások előtt hangoztatta, hogy az atomenergia bővítésére és nem leállítására van szükség.

Jelenleg a törvény szerint maximum 10 reaktor üzemelhet Svédországban és csak a fent említett három erőműben. Az idei év elején Ulf Kristersson miniszterelnök arról beszélt, hogy új területeken kell még több reaktort építeni és Pourmokhtari miniszterasszony szerint ősszel be is jelentik az erre vonatkozó részletesen terveket. Az atomenergia eléggé megosztó szerte a világon, például a benne rejlő komoly kockázatok és a nukleáris hulladék elhelyezésének megoldatlansága miatt. Viszont a trend arra mutat, hogy sok ország, amely energiafüggőségét szeretné csökkenteni vagy energiatermelését akarja növelni, csakis atomenergiával képes ezt megtenni.