Taproot után szabadon: ezekre a frissítésekre számíthatunk még a Bitcoin hálózatán

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

November 14-én írhattunk arról, hogy hosszú évek után megérkezett a bitcoin hálózatára a régóta várt hálózati frissítés, a Taproot. De a munka egyáltalán nem ért véget a főleg a biztonságot és az adatvédelmet erősítő frissítéssel. A Taproot egy elég nagy upgrade volt a hálózaton, egy szoft fork, amihez hasonló legutoljára 2017-ben történt, akkor a SegWit került fel a hálózatra. Sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy mi vár most a hálózatra, hogy a régóta várt frissítés megérkezett.

Ezek a frissítések várnak a bitcoin hálózatára a jövőben

Először is, a Taproot megérkezése nem jelenti azt, hogy ez a frissítés befejeződött. Hiszen rengeteg olyan változást kell még végrehajtani, ami a Taproot kihasználásához szükséges, frissíteni kell tárcákat és más szolgáltatásokat is. De nézzük meg, hogy milyen szoft fork frissítéseket terveznek a jövőben a bitcoin fejlesztők. Az első és legfontosabb ezek közül talán a BIP-118, azaz a SIGHASH_ANYPREVOUT nevű frissítés. Ez lehetővé teszi egy felhasználónak, hogy úgy erősítsen meg egy tranzakciót, hogy nem ad a folyamathoz ekkor még specifikus kimenetet, azaz nem adja meg a küldeni kívánt coinokat.

A BIP-118 segíteni fog megoldani több techhnikai problémát is, többek között egy nagyon fájdalmas gondot a Lightning hálózatán. Ezzel nem sűrűn szembesülnek a felhasználók, de a Lightning hálózatának naprakész adatokat kell tárolnia, és ha valamiféle adatvesztés történik, akkor elveszhetnek a coinok. A BIP-118 és a Lightning hálózatára váró Eltoo frissítés segítségével csökkenhet a csatorna tárolási szükséglete és az adatvesztés esélye.

Forking

A Covenants (“Szövetségek”) a következő fontos és javasolt változtatás a Bitcoin kódjában. Ez lehetővé fogja tenni, hogy egy felhasználó meghatározhassa, hogy milyen címekre küldhető bitcoin. Ez segíthet például a csalások hatásait csökkenteni, ugyanakkor növelheti a skálázhatóságot és csökkentheti a túl sok tranzakció okozta zsúfoltságot. Aztán ott vannak a mellékláncok, amelyekről már régóta beszélnek a bitcoin fejlesztők. Ezek olyan plusz blokkláncok lennének, amelyek a fő blokklánchoz lennének kötve. Segítségükkel komolyabb adatbiztonság lenne biztosítható a felhasználók számára, hasonlóan a zcash privátcoinhoz. Ráadásul a mellékláncok segítségével könnyebben ki lehetne próbálni új ötleteket. Viszont ez a legkevésbé valószínű frissítés, mert sok fejlesztő szerint ez jóval nagyobb hatalmat adhatna a bitcoin bányászoknak.

Az aláírási folyamat is változni fog

Végül pedig említsük meg a CISA nevet viselő frissítést, ami segíthet tovább javítani a bitcoin digitális aláírási folyamatán. Amikor egy felhasználó bitcoint akar küldeni, akkor a privát kulcsával “aláírja”, hogy ezek tényleg a hozzá tartozó coinok, csak így fog végbemenni a tranzakció. A Taproot lehetővé tette, hogy több “aláírás” egyben is kezelhető legyen, így gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat hozott létre.

A CISA segítségével az egy tranzakcióban szereplő különböző “aláírások” összesítésre kerülhetnek, ezáltal pedig még olcsóbb tranzakciók jöhetnek létre és nem lehet majd megmondani, hogy egy adott coin honnan származik. Ezek a frissítések még az eléggé távoli jövőt jelentik és könnyen elképzelhető, hogy meg sem valósulnak. Viszont az ezekből is látható, hogy milyen irányban gondolkodnak mostanában a bitcoin fejlesztők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.