Hajnalban megérkezett a Bitcoin régóta várt frissítése, a Taproot

A Taproot.watch szerint a 2017 óta nagyon várt hálózati frissítés a bitcoin hálózatán megérkezett, magyar idő szerint hajnalban a 709,632. számú blokkal aktiválásra került a frissítés. A blokkot az F2Pool bányászta ki. A Taproot frissítés segítségével növekedni fog a tranzakciókhoz kapcsolódó személyes adatok védelme a hálózaton a “Schnorr aláírásnak” nevezett mechanizmus megvalósításával. Továbbá végre megjelennek az egyszerűsített okosszerződések is. Ezektől sokan azt várják, hogy a bitcoin hálózata felveszi a versenyt a nagy rivális Ethereummal.

A Taproot a bitcoin történetének egyik legfontosabb frissítése

A 2017-ben élesbe került Segregated Witness óta ez volt a leginkább várt frissítés a hálózaton, ugye ekkor jött létre egy hard forkkal a Bitcoin Cash is. A Kraken kriptotőzsde rövid posztban hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek legfontosabb frissítéséről van szó, ami megteremtheti a fejlődés lehetőségét. A személyes adatok védelmét tartják a legfontosabbnak a frissítés változtatásai közül. Ugyanis a második réteges megoldások, mint a Lightning Network esetén is javulni fog majd az adatvédelem. De ha pontosabbak akarunk lenni, akkor a Taproot frissítés három BIP-ből áll: a Schnorr-aláírásokból, a Taprootból és a TapScriptből. A TapScript alapvetően eltávolítja a 10000 byte-os méretbeli limitet, így flexibilisebb bitcoin okosszerződéseket tesz majd lehetővé. Emellett javítja a biztonságot is az okosszerződéseknél. Hiszen csak azokat a kódrészleteket lehet majd megismerni, amelyeket lefuttattak, a többi rejtve marad.

Taproot

Az Arcane Research nevű, kutatásokkal foglalkozó cég kiemelte, hogy a TapScript BIP segítségével egy új típusú fizetési mód, a Pay-to-Taproot (P2TR) is elindul. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók teljesen anonimek maradjanak. És a Kraken rámutatott, hogy a BIP-eknek köszönhetően minden egyaláírásos tranzakció, többaláírásos tranzakció és komplex okosszerződés is pontosan ugyanúgy fog kinézni a blokkláncon. A Bitfinex tőzsde technológiai igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Taproot segítségével a Lightning Network képességei teljesen kihasználhatóak lesznek, hogy valódi skálázhatóság valósulhasson meg a bitcoin blokkláncán.

Sokakat valószínűleg a technikai részletek nem annyira érdekelnek. Inkább az a tényező, hogy a Taproot mennyire fogja megtolni majd a BTC árfolyamát. Főleg, hogy a kriptopiac amúgy is csúcsokat döntöget minden héten, a cikk írásakor egy bitcoin ára megközelíti a 65 ezer dollárt. Természetesen kockázata is van a frissítésnek, hiszen szoft-forkról van szó. Azaz a hálózat résztvevőinek nem kell frissíteniük a szoftverüket a változás elfogadásához. Tehát hiába frissítenek a bányászok, ha a legtöbb felhasználó nem, akkor a bányászok visszafordíthatják a frissítést.