Ezen a héten már jegyezhető a 10 éves bitcoin kötvény El Salvadorban

Hosszú hónapok óta lehetett írni a várakozásról, amely az El Salvador által kibocsátandó Bitcoin-kötvényeket övezte. Nagyon sok támadást és bírálatot is kapott az ország a különböző nemzetközi szervezetek részéről a kötvénykibocsátás miatt, de ez nem állította le a folyamatot. A Financial Times legutóbbi információ szerint már a héten elkezdődhet a vásárlás a salvadori bitcoin kötvényekből.

A 10 éves bitcoin kötvény sokat segíthet El Salvador országának, de van még kockázat is

A salvadori elnök, Nayib Bukele már többször is úgy utalt ezekre a kötvényekre, mint a menekülőútra. Útra, amellyel az ország kimenekülhet az adósságspirálból, amelyben most van. A világ minden részéről lehet majd kötvényeket vásárolni. Bukele tervei szerint legalább 1 milliárd dollár bevételt szerez majd az ország az értékesítésből. Ezt az összeget pedig arra fogják majd felhasználni, hogy visszafizessék az ország egyre növekvő államadósságát. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy nem annyira az intézményi és vállalati befektetők lesznek azok, akik vásárolni fogják majd a kötvényt, hanem inkább kisbefektetők. Ez pedig azért jelent bizonyos kockázatot az 1 milliárdos cél elérése szempontjából.

Bitoin kötvény

A teljes bevételből egyébként az adósságok újrastruktúrálása mellett jutni fog a hondurasi határ mellett létrehozandó és vulkáni energiával működő Bitcoin City létrehozására, valamint újabb bitcoinok vásárlására is. Azért azt mindenképpen említsük meg, hogy az út még elég hosszú lesz az ország számára a teljes pénzügyi függetlenség felé. Főleg, hogy az ország központi bankjának adatai szerint januárban még mindig csak az összes hazaküldött pénz 2%-a jött bitcoin tárcákon keresztül az országba. Ráadásul van hova fejlődni a mindennapi használatot tekintve is. Visszatérve a bitcoin kötvényekre, most az a legnagyobb kérdés, hogy lesznek-e tényleg nagy intézményi befektetők is. Mert rajtuk múlik, hogy összejön-e a tervezett 1 milliárd dolláros bevétel. A lakosság egy jelentősebb része és a kriptofanatikusok is támogatják a kötvényt, de az igazi tőkét a nagy befektetési alapok és intézményi befektetők jelentenék.