A Facebook az FBI-nak adja a capitoliumi tüntetők privát üzeneteit is

A Google, az Apple és az Amazon mindannyian arra törekedtek, hogy idén év elején a Parler közösségi média alkalmazást letöröljék az internetről, mivel szerintük Donald Trump hívei a platformot használták fel arra, hogy lerohanják és bevegyék a Capitoliumot.

Az állítólagos nagy “bevétel” egy fegyvertelen és sikertelen kísérlet volt arra, hogy Trump-ot a Fehér Házban tartsák, de persze azzal minden épeszű ember tisztában volt, hogy ennyi tüntetőnek nem lehet megakadályoznia Joe Biden beiktatását.

A média több szakértője elismerte, hogy bár az elégedetlenkedő csoport néhány tagja úgy vélte, hogy valamilyen történelmi államcsíny részese lehet, az az elképzelés, hogy valódi esélyük lenne az elnökválasztás semmisére tételére, a legjobb esetben is csak pusztán propaganda volt. A Parler alkalmazását pedig úgy állítani be, mint a Trump-hívők gyűjtőhelyét, nevetséges próbálkozás volt.

Sheryl Sandberg, a Facebook operatív főtisztviselője később maga bevallotta, hogy a tüntetések nagy részét a Facebookon szervezték, nem pedig a Parleren. A Parlert lekapcsolták az internetről, a Facebookot viszont nem, aminek az oka nem más, mint a besúgás.

Ezen a héten a Facebook megkezdte a Trump-pártiak adatainak a kiadását az FBI felé. Mindenki, aki a közösségi média óriás platformját használta arra, hogy a Capitoliumban zajló eseményekhez csatlakozzon – akár privát üzenetben is – azok most megüthetik a bokájukat. Minek ide hírszerzés, ha a Facebook tökéletesen betölti ezt a szerepet?

Ezzel szemben Syed Farook, a San Bernardino tömeggyilkos iPhone-jához nem kaptak a szövetségi ügynökök hozzáférést az Apple-től, pedig a férfi 14 emberrel végzett és több mint 20-at megsebesített 2015-ben. A Facebook viszont nem ilyen finnyás, ha az emberek adatairól van szó. Még 2018-ban a big tech vállalat bejelentette, hogy együttműködik az amerikai kormány által finanszírozott Atlantic Council-lel, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy segítse a közösségi média vállalatot a világ minden táján kibontakozó fenyegetésekről és dezinformációs kampányokról információt szerezni.

Az Atlantic Council az a csoport, amelyet a NATO a háborúk elmeszelésére és az Oroszország iránti gyűlölet elősegítésére használ. Olyan fegyvergyártók támogatják anyagilag, mint a Raytheon, a Lockheed Martin és a Boeing, de a szponzorai között több milliárdos oligarcha is szerepel úgy, mint az ukrán Victor Pinchuk és a szaúdi milliárdos, Bahaa Hariri is.

A rendkívül etikátlan HSBC csoport – amely a drog kartellek és a terroristák pénzét mosta – az egyik legnagyobb adományozók közé tartozik, de nem maradhat le a listáról a Google és a Goldman Sachs sem.

Ez az Atlantic Council hatalmas befolyást gyakorol a mainstream médiára is ezért, amikor a Facebook – Atlantic Council egyezség létrejött, egyetlen nagy mainstream hírportál sem szólalt fel amellett, hogy itt valami bűzlik. Azóta a Facebook bebizonyította, hogy nem egy ártatlan magáncég, mint az sokan gondolnák, hanem egy állami szervekkel szorosan összefonódó, azok komoly támogatását élvező, az aktuális politika szabályai szerint játszó spicli. A tartalmakat cenzúrázza, a nemtetsző közszereplőket és cégeket letiltja a felületéről, a magánjellegű adatokat pedig kiadja az FBI-nak. Korábban a Facebook csak a rasszista és erőszakos tartalmat távolította el, mostanra viszont eljutott odáig, hogy a politikai hangvételű bejegyzésektől kezdve, az alternatív megoldásokat kínáló tartalmakig, mindent blokkol.

Sokan ezért fordítottak már hátat a Facebooknak, hiszen a közösségi média behemót tevékenykedése szétszakítja a társadalmat, vitát szül egymást nem ismerő emberek között, miközben adatainkat kénye-kedve szerint megosztja azzal, akivel csak akarja. Már sok cenzúrától mentes platform létezik, melyek tényleges vásárlóként/felhasználóként kezelik az embert, nem pedig birkaként, akit az éppen megadott irányba lehet terelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük