FED tanulmány: itt az idő a digitális dollár kibocsátásra

Az USA központi bankja, a FED, a napokban tett közzé egy tanulmányt egy saját központi banki digitális fizetőeszköz lehetséges bevezetéséről. Ugyan a FED még a legoptimistább becslések szerint is évekre van egy CBDC kibocsátásától, de a kriptovilág gazdasági szereplői már előre retteghetnek tőle.

Az USA a kriptovaluták felhasználásában és szabályozásában évek óta a világ többi része után kullog. Az ehhez fűződő strucc politikájával azonban végleg fel kellett hagynia 2020-ban, mivel a stabilcoinok forgalma ekkorra nőtt olyan szintre, ami az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) szerint már veszélyeztette a kormányzati érdekeket. Akkor kezdődött meg a kriptovaluták szabályozásának kidolgozása, ami még mindig gyerekcipőben jár.

CBDC verseny

A FED azonban úgy tűnik, hogy megpróbálja magához ragadni a kezdeményezést és inkább egy saját digitális valuta kibocsátására fókuszál. Mint ahogy az elemzéséből kiderült, a saját CBDC több problémát is megoldana, mint például amilyen a kriptovaluta feletti központi felügyelet gyakorlása, az egységes szabályozás, vagy a lakosság számára hozzáférhető központi bank által garantált, biztonságos fizetőeszköz. Az már csak hab a tortán, hogy az amerikai digitális valuta -a tanulmány készítői szerint legalábbis – megerősítené az amerikai dollár nemzetközi pozícióját. Ez a bármelyik pillanatban bevezetésre kerülő digitális jüan árnyékában érthető még ha nem is teljesen reális elvárás.

A gond csak az, hogy a FED már a tervezés alatt is túltolta a biciklit már ami a szabályozást illeti. Az általa megálmodott CBDC amellett, hogy biztosítania kell a felhasználó adatainak védelmét, egyúttal azonosítania is kell a felhasználót. Ráadásul a FED a privát szektorra bízná a tranzakciók lebonyolítását, így aztán a felhasználók ugyanúgy ki lennének szolgáltatva a magáncégeknek, mint most.

A legijesztőbb részlet azonban az, hogy a FED a digitális valutájának a forgalmába is be akar majd avatkozni. A tanulmány készítői ugyanis felismerték, hogy a CBDC könnyű mozgathatósága aránytalan vagyonfelhalmozásra adhat lehetőséget, illetve a digitális és a fiat valuta közötti áramlás könnyen kibillentheti az amerikai pénzügyi rendszert az egyensúlyából. Ennek kivédésére a FED limitálni kívánja az éppen forgalomban lévő digitális valuta mennyiséget, valamint korlátozná az egyének által felhalmozható CBDC mennyiséget.

A fentiekből látszik, hogy a tervezet, amit a FED az amerikai dollár megújítására tett nemes küldetésként reklámoz, valójában egy újabb bizonyíték arra, hogy továbbra se értik a kriptók mibenlétét.