Kemény szabályozás jön a stablecoinok piacán az Egyesült Államokban

Az egész kriptós közösség évének végét jelentősen megtépázta az a hír, amelyről még pár napja írtunk a Ripple kapcsán. A cég vezérigazgatója ugyanis december 22-én tetté közzé Twitter-fiókján a hírt, miszerint az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 1,3 milliárd dolláros pert indított ellenük. A SEC szerint ugyanis a Ripple illegálisan árusított olyan digitális eszközt, ami egyébként értékpapírnak minősül és a cég nem jegyeztette be annak. Úgyhogy most rendkívül hosszú és kemény pereskedés várható. Ennek legvalószínűbb kimenetele egy jelentősebb pénzbírság mellett az lehet, hogy értékpapírként kell majd bejegyeztetni az XRP-t. Plusz egy további kimenetel, hogy komoly szabályozás jön a stablecoinok piacán is.

Kemény szabályozás jön a stablecoinok piacán

A Ripple szerint az egész kriptoszektor elleni támadás kapcsán ma reggel az amerikai elnökhöz tartozó Pénzügyi piacok munkacsoport tett közzé egy közleményt a kriptók jövőjére vonatkozóan. Ebben a stablecoinok lehetséges jövőjét mutatták be. És kitértek arra is, hogy milyen komoly szabályozások várhatóak. Az egész nyilatkozat célja és tartalma egy mondatban össze is foglalható. Olyan szabályozás várható, ami minden formában biztosítani akarja, hogy a kormányzati érdekek ne sérüljenek a stablecoinok előretörése kapcsán.

Stablecoinok

Forrás: medium.com

Mindössze négy lapról beszélünk, de ez a négy oldal is tökéletesen összefoglalja azt, hogy a szabályozók hogyan tekintenek a stablecoinokra. És bár hangsúlyozza, hogy a digitális pénzek komolyan fel tudják majd gyorsítani a kifizetések sebességét, a kormányzati kontroll hiánya rendkívül agasztó a szabályozók számára. A legfontosabb változás, ami várható az Egyesült Államok szabályozásában, az az, hogy meg fogják követelni a stablecoin kibocsátóktól, hogy banki engedélyeket szerezzenek. Ez azért nagyon komoly elvárás, hiszen tucatnyi különféle regisztráció kell hozzá. Pénzmosás elleni intézkedéseket kell bevezetni, minden résztvevőt azonosítani kell, jelenteni kell a gyanús pénzmogásokat és így tovább. Ráadásul, ha lehet hinni ennek a négy oldalnak, akkor ez minden stablecoinra vonatkozni fog. Tehát nem lesz különbség a centralizált vagy éppen nem centralizáltak között.

Értékpapír lesz a stablecoin?

Másrészt még annak is van esélye, hogy a stablecoinok érdékpapírnak fognak számítani, amitől aztán nem lesz majd egyszerű kereskedni velük a hagyományos kriptotőzsdéken. Ennek pedig komoly következményei lehetnek. Összességében pedig a jelentés konkluziója az, hogy minden olyan szabályozást meg kell hozni, ami megakadályozza, hogy a fiat pénzekkel szembeni bizalom lecsökkenjen. Pedig ez már nem csak afféle pletyka vagy szakértői vélemény. Rashida Tlaib kongresszusi képviselő két hete nyújtotta be a STABLE nevet viselő törvényjavaslatát. Ezzel köteleznék a Tethert (USDT) vagy éppen a Circle-t, hogy banki engedélyeket szerezzenek tokenkibocsátás előtt.

A teljes dokumentum itt olvasható, akit érdekelne!