Végezz fekvőtámaszokat az appok feloldásához és légy kevésbé netfüggő

Május első napján új üzemmódot vezetettek be a Clearspace-en belül, amelyben a felhasználónak fekvőtámaszokat kell végeznie az alkalmazások feloldásához. Minden egyes fekvőtámaszért egy perc görgetés jár, amelyet azonnal felhasználhatunk, vagy elmenthetünk későbbre. Az Apple szerint az új módszer megváltoztatja a rossz szokásokat, életmódváltásra is ösztönözhet.

De nézzük, hogy is működik ez a valóságban:

Először is be kell írnunk, hogy mely alkalmazásokat/weboldalakat szeretnénk kevésbé használni, így később a Clearspace addig nem oldja fel ezeket, amíg nem teszünk érte.

Kiderült, hogy ez a módszer hihetetlenül hatékony segítség a szokások megváltoztatásának folyamatában – rövid időn belül sok felhasználónak segített. A legtöbbjük tartósan felére csökkentette a képernyő előtt töltött időt azáltal, hogy a függőséget okozó alkalmazások használata előtt időpuffert iktattak be maguknak.

A módszer kifejlesztői biztosak benne, hogy a világ legjobb fekvőtámasz-érzékelőjét építették ki.

S hogy mi volt a fejlesztés célja? Ezt is ismertették a szakemberek:

„A szokásaink megváltoztatásához a környezetünk megváltoztatására van szükség. És bár életünk egyre nagyobb részét töltjük online, a digitális környezetünk megváltoztatására szolgáló eszközeink hihetetlenül korlátozottak. Itt jövünk mi a képbe. Segítünk olyan digitális környezetet kialakítani, amely a céljaidhoz igazodik, nem pedig a nagy technológiai cégek eredményeihez” – olvasható az app ismertetőjében, ahol néhány módszert is javasolnak az ideális digitális környezet megteremtéséhez. A lista végén olvasható a legizgalmasabb: »Sétálj vagy fuss az alkalmazások megnyitásához«”.

Az új applikáció hamar rajongókra talált. Anastasiia Avramenko például lelkesen számol be erről a LinkedIn oldalán:

„Egy új módszer jelent meg a Clearspace-en, amit mindenkinek ki kell próbálnia – csinálj fekvőtámaszokat, hogy feloldd az addiktív alkalmazásokat. Minden egyes fekvőtámaszért egy perc görgetést kapsz, amit most felhasználhatsz, vagy elmenthetsz későbbre. Én 5 fekvőtámaszt csináltam, hogy hozzáférjek a LinkedInhez és megírjam ezt az üzenetet”.

Gondoljunk csak bele, milyen hatékony módszer lenne ez a fiatal nemzedék egészséges életmódjának kialakításában, ha minden szülő ezt az appot alkalmazná gyerekzárként!