Feladja a libanoni központi bank: brutálisan elszabadult az infláció az országban

Elképesztő mértékben nőtt az infláció Libanonban. A libanoni font bezuhant az amerikai dollárral szemben. Egyre nagyobb polgári elégedetlenség, porig égett bankok, és tehetetlen központi bank jellemzik a közel-keleti országot. 

A központi bank már nem tud beavatkozni

Nasser Saidi, a Banque du Liban (központi bank) egykori kormányzója azt nyilatkozta múlt héten a Financial Times-nak, hogy “ez készpénz piac, nem a szokásos devizapiac. A központi bank már nem képes beavatkozni.”

Az infláció már egy jó ideje óriási probléma Libanonban. Tavaly október óta az ország pénze közel 60%-ot veszített az értékéből. Ez értelemszerűen kihatott a jövedelmek vásárlóerejére, a megtakarítások elértéktelenedtek. Azóta a helyzet csak tovább romlott, ugyanis a múlt héten 1 amerikai dollár 7000 libanoni fontot ért. A lakosság elkeseredésében a COVID miatti korlátozásokat is figyelmen kívül hagyva ismét utcára vonult, és felgyújtotta a központi bank épületét.

Úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetéseknek soha nem lesz vége. Az ország több városában is heves tiltakozások voltak, a kivonult tömeg gyújtogatott, blokádot állított a rendőrökkel szemben. Az 5 milliós országban 9 hónapja követelik a miniszterelnök távozását, akinek korrupciós ügyeitől volt hangos a helyi sajtó. A már meglévő feszültséget csak tovább fokozta a koronavírus járvány és az amiatt hozott korlátozó intézkedések.

Mélyszegénység felé robogva

A szakértők előrejelzése szerint a jelenlegi 48%-os szegénységi ráta 2020 év végére elérheti a 60%-ot is. Libanon államadósság túllépte a GDP 170%-át, de a segélyalapok, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) még nem rohant az ország megsegítésére. A libanoni font árfolyama kaotikusnak nevezhető, amit a központi bank sem tud már kordában tartani. A helyzet kilátástalannak tűnik, amit fokoz a nemzeti bank pocsék irányítása, a koronavírus miatti lezárások és az amerikai szankciókkal sújtott szomszédos Szíria. Bár Riad Salame, a Banque du Liban kormányzója felhatalmazást kapott arra, hogy a kamatlábakat 4000 fontra emelje, a lakosság reményvesztett, és nem bízik a központi bank döntésében.

Az Al Jazeera szerint az országban megnőtt a kriptovaluták iránti érdeklődés. Az emberek bankokba vetett bizalma rendkívüli mértékben megingott, ezért egyre több libanoni fordul a digitális valuták felé. Hét libanoni bitcoin kereskedő azt nyilatkozta a tv csatornának egy interjúban, hogy tavaly november óta nőtt a bitcoin kereskedés volumene, havonta több millió dollár dollárnyi tranzakciót bonyolítanak le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük