Bankfiókokat gyújtogatnak elkeseredésükben a libanoni tüntetők

Az elmúlt hat hónap során a libanoni bankok komoly tőkekontroll intézkedéseket foganatosítottak miközben a libanoni font története egyik legsúlyosabb krachját éli. A tőkekontroll keretében korlátozták a libanoni font kiutalásokat és a valutaváltást. Úgy tűnik sokaknak hétfőn és kedden telt be a pohár, ugyanis több helyütt bankokat támadtak meg és gyújtottak fel a lakosok.

Az Al Jazeera jelentése szerint a rendőrök tömegoszlató eszközöket, könnygázt és figyelmeztető lövéseket adtak le a több ezernyi tüntetőre, sokan megsérültek, egy személy meg is halt.

A libanoni font közben rekordmélységbe bukott a dollárral szemben, múlt év októbere óta 60%-ot veszített értékéből. Ez hatással volt a jövedelmek vásárlóerejére, illetve milliók megtakarítása vált egyik napról a másikra értéktelenebbé, miközben a bankok heti felvehető összeget 200 dollárban maximalizálták. A Covid-19 korlátozások ellenére embertömegek mennek az utcákra és követelik a kormánytól a segítséget.

A tavaly ősszel indult kormányellenes tüntetéssorozat e heti gócpontja a második legnagyobb város, Tripoli volt, ahol a hétfői tüntetések eredményeképp több katona megsérült miután a tömeg Molotov-koktélokat kezdett dobálni az Al-Nour téren, a jelentések szerint “Molotovot, Molotovot, a gyertyák helyett, Molotovot” énekelve a központi bank szidóni fiókja előtt. Bejrútban és más nagyvárosokban legalább 5 bankfiókot felgyújtottak.

A Libanon a múlt hónapban jelentett államcsődöt deviza adósságára miután nem fizetett vissza 1.2 milliárd dollárt értékű eurókötvényt, ami még tovább súlyosbította az ország likviditásválságát.

Az országban milliók éheznek, a kormányzást impotencia jellemzi, miután a politikusok nem tudtak jóvá hagyni egy az éhező tömegeknek juttatandó segélycsomagot.

Abdelaziz Sarkousi tüntető leírása szerint:

“Amit látsz, az a felgyülemlett problémák eredménye. Volt egy forradalom, az emberek szenvedtek, majd jött a korona és az embereket másfél hónapra bezárva voltak otthonukba anélkül, hogy az állam biztosított volna ételt és italt, vagy bármit is. Mostanra olyan állapotba kerültünk, ahol sajnos már nem lehet kontrollálni az embereket. Az emberek éhesek.”

Eközben az alapvető élelmiszer cikkek árai is az egekbe szöktek. Amennyiben nem sikerül a kormánynak enyhíteni a feszültséget, a Ramadán után robbanhat a helyzet Libanonban.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük