Felbukkant Satoshi? 2009-ben bányászott BTC-t mozgattak

500 000 dollár értékű bitcoint mozgattak egy rég nem használt tárcából. A tárcán lévő bitcoinokat még 2009 februárjában bányászták ki, így egyesek szerint azok Satoshi Nakamoto Bitcoin feltalálóhoz, vagy közeli ismerőséhez köthetők. Elkerült Nakamoto? 

Egy a legendás érából származó HODLER nagy mennyiségű bitcoint mozgatott, olyanokat, amiket a Bitcoin indulása után nem sokkal bányásztak ki. Ötven bitcoint továbbítottak egyetlen tranzakció során két címre, ami hozzávetőlegesen 500 000 dollárt ér. A mozgatott bitcoinokat még 2009. február 9-én bányászták ki, amikor egy bitcoin csak 0,03 dollárt ért.

Zack Voell a Coindesk újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeket a bitcoinokat még a 3654. blokkmagasságban bányászták és azóta se nyúlt hozzájuk senki.

Azóta természetesen beindult a közösség fantáziája, hiszen nem sok ember van a földön, aki 2009-ben bitcoint bányászott. Egyesek azonnal Satoshi Nakamoto-ra és közeli barátaira, illetve közeli ismerőseire gondoltak. Joseph Young ezzel kapcsolatban azt írta a Twitteren: “2019 februárjából mozgattak 50 BTC-t. Alig egy hónappal az első bitcoin blokk generálása után bányásztak ki. Nem sokan tehették ezt meg, talán Satoshi közeli munkatársai. A kérdésem az, hogy miért küld valaki 50 BTC-t most először több mint 10 év után.”

Sokan vitatják, hogy a tárcának a bitcoin feltalálója, Satoshi Nakamoto lenne a tulajdonosa. A tranzakció nonce-át megvizsgálva a kutatók azt állítják, hogy ez a tárca nem köthető Nakamoto-hoz, hanem csak olyan régi tárcáról lehet szó, amelyet a tulajdonosa most talált meg.

Mindeközben már kiderült, hogy az elhunyt Hal Finney, az egyik első kriptográfus és bitcoinista tárcáiból se eredhet a tranzakció, ezt a CoinTelegraphnak az özvegy Fran Finney erősítette meg.

Craig Wright ismét kavar azt állítva, hogy övé a tárca

Craig Wright, aki magát Satoshi Nakamoto-nak vallja ezzel a kriptoközösség többségének ellenszenvét kiváltva, úgy kommentálta, hogy valójában övé a tárca. A Dave Kleimannal szembeni perében a bíróság számára benyújtott egy listát a birtokában lévő bitcoin címekről, amelyen szerepelt ennek a tárcának a címe is.

Wright ugyan eskü alatt vallott a bíróságon, hogy a tárcák az övék, de róla sokadjára is kiderült már, hogy hajlandó eskü alatt lódítani, ezért állítását újfent érdemes fenntartásokkal kezelni. Egyelőre a legvalószínűbb teória, hogy valaki elfelejtkezett a régi tárcájáról és épp rábukkant.

Nem ez az első alkalom a bitcoin történetében. Idén márciusban egy bitcoin bányász eszmélt rá, hogy van egy bitcoin tárcája, amelyen 1000 BTC lapult. A bányász piszkosul jól járt, hiszen ma ez nagyjából 8 millió dollárt ér.

A Magyar Bitcoin Csoport nevű Facebook közösségben is volt a napokban egy illető, aki megtalálta rég elfeledett 2012-es tárcáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.