Félrenyomsz egy gombot és megjelenik 50 tonna tojás az ajtód előtt

Egy kereskedő “túl jól” spekulált, aminek az lett az eredménye, hogy a határidős tojás kereskedésével 50 tonna fizikai tojást kellett volna elhelyeznie.

A Reddit WallStreetBets fórumán jelent meg a segítségkérés, hogy mit tegyen a szegény kereskedő, akinek egy túl jól sikerült megbízás miatt 50 tonna tojást kéne azonnal elraktároznia. A történet szerint határidős friss tyúk tojásra spekulált a srác. A kereskedési tipp az volt, hogy a madárinfluenza miatt felmegy majd a tojások ára. Hozzá kell tenni, hogy nem volt teljesen józan amikor megkötötte az üzletet, mindenesetre akkor jó ötletnek tűnt.

És működött is, a tojás ára az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett. 3750 dolláron kötötte a kontraktust, 4400 dolláron zárta is a pozícióját, majd örült a profitnak. Azonban kiderült, nem az összes kontraktust zárta le. Így amikor lejárt a határidős megbízás, kiderült, 10 kontraktusnak megfelelő tojást kell átvennie. A fizikai teljesítésű határidős szerződések esetén ugyanis a fizikai teljesítés pont azt jelenti, hogy lejáratkor az áru ténylegesen átadásra került a szerződésben meghatározott összegért. 1 kontraktus 5 tonna tojásnak felel meg. Így összesen 50 tonna tojásnak kellett volna azonnal elhelyezést biztosítani a szerződés szerint.

Csak hogy kontextusba hozzuk a számokat: 1 tonna tojás mérettől függően 1000-2000 darab tojást jelent. Feltéve, hogy minden nap megeszik egy 4 tojásos omlettet, és ezek a tojások különösen nagyok, alig 480 év kell hozzá, hogy megegye mind az 50 tonnát.

Fizikai teljesítésű határidős kereskedés

A sztori jól hangzik, de feltehetően nem igaz. Ahhoz, hogy fizikai teljesítésű határidős szerződéssel kereskedhessen valaki, intézményi ügyfélnek kell lennie. Jelentkeznie kell regisztrációra, és jóvá kell hagyatnia az igénylését, hogy a tőzsdei határidős ügyleteken belül fizikai határidős ügyletekkel kereskedhessen. Ez benne van a DCE tőzsde szabályzatában is, ahol a posztoló állítása szerint beszerezte a tojás kontraktusokat. Az intézményi befektetőknek ráadásul pont a fenti probléma elkerülése végett rendelkezniük kell megfelelő bizonylatokkal, készletezési rendszerekkel és raktározási lehetőségekkel, hogy ha fizikailag leszállításra került egy árupiaci termék azt megfelelően el lehessen helyezni.

Fizikai teljesítésű határidős termékkel a befektetők szoktak kereskedni anélkül is, hogy a teljesítéssel bajlódnának. A határidős kontraktust ugyanis idő előtt le lehet zárni (el lehet adni) és így nem történik fizikai leszállítás sem, csak pénzügyi rendezés. Pont két évvel ezelőtt volt egy hasonló történet, amikor az olaj ára negatív tartományba esett, hogy egy kereskedő félreértette a teljesítési feltételeket és azon aggódott hova önt ki több ezer hordónyi olajat.

Forrás: Reddit