Miért zuhant mínuszba az olaj ára tegnap?

2020. április 20. bekerülhet a történelemkönyvekbe. Az amerikai WTI ára ugyanis tegnap estére negatívba fordult. Soha nem történt még hasonló az olajpiacon.

A májusi határidős WTI (West Texas Intermediaries) meredeken zuhant. Először 50%-os majd 70%-os, nem sokkal később már 99%-os esést produkált, majd negatív területet ért el és közel 40 dollárig zuhant az ára. Ez a valaha rögzített legalacsonyabb ár. Egy olyan világban, ahol rendszeresen az olajkészletek kifogyásáról hallani, most akkora olajkészletek halmozódtak fel, hogy már az olajtermelők fizetnek azért, ha valaki elviszi a fizikai olajat. Az áresés oka egyértelműen az, hogy a világ legnagyobb olajtermelőinél túlkínálat keletkezett. A tárolói kapacitásuk egyre szűkösebb, mivel a koronavírus járvány miatt hozott korlátozások következtében visszaesett az olaj iránti kereslet. A tározók megtelnek, nem kell az olaj a kutyának sem.

Kénytelenek eladni, ha nem akarnak fizikai kőolajat

A helyzet sok szempontból hasonlít a legendás Volkswagen esetére, amikor számtalan shortoló kereskedő rájött arra, hogy nem volt elegendő szabad részvény az összes létező rövid pozíció fedezésére. Ekkor pánikba esve bármi áron részvényt akartak venni, a végtelenségig zuhanó részvényárfolyamra válaszul. A tegnapi lépés valami hasonló volt, mivel sok tapasztalatlan kereskedő az utolsó percben jött rá arra, hogy pénz helyett olaj zúdul a nyakába, hacsak néhány órán belül nem talál helyet a fizikai hordónak. A kötelezettségeket vagy teljesíti, vagy megszabadul a májusi WTI-től, ami viszont nem volt olyan egyszerű.

Ennek eredményeként este 18 körül, a WTI elérte a 10 dolláros árat, a licitmentes piacon viszont felgyorsultak az események és percek alatt 40 dollár mínuszig zuhant.

Nincs szabad tároló

Roger Diwan azt nyilatkozta a drámai árcsökkenéssel kapcsolatban, hogy “a spekulánsok úgy látták, hogy nem tudják eladni a májusi határidős WTI-t és nincs tárolójuk sem Cushing-ban (Oklahoma), ahová a nyersanyagot szállítsák, amelyet sok szerződésben külön kikötöttek. Ez azt jelenti, hogy Cushing összes tározója le van foglalva, és nincs az a pénz, amit a tárolásért fizetni tudnának. Vagy teljesen tapasztalatlanok ebben a játékban és olyan szerződést kötöttek, amelynek nem értették a fizikai aspektusát.”

Az elképesztő zuhanás után a WTI végül 0,46 dolláron megállapodott, így “mindössze” 97%-os csökkenést szenvedett el egyetlen nap alatt. De nem szabad még hátradőlni, hiszen ez csak a májusi WTI. A Goldman Sachs szakértője Damien Courvalin, aki amúgy egy hónappal ezelőtt a negatív olajárakra figyelmeztetett, elég vészjósló kijelentést tett. Véleménye szerint a helyzet csak rosszabbodik, hiszen a júniusi szerződések is hasonló sorsra juthatnak.

A Goldman Sachs stratégája magyarázattal szolgál

“A júniusi szerződés holnaptól azonnali szerződés lesz és május 19-én jár le. Míg tegnap 4,60 dollár és  20,43 dollár/hordó árakon ingadozott, a következő hetekben valószínűleg ez is csökkenő tendenciát fog mutatni. A májusi határidős WTI április 21-én lejár. A hosszú pozícióban lévő tulajdonosoknak májusban nyersanyagot kell Cushing-ba szállítani (vagy egy kijelölt csővezetékbe, tárolóberendezésbe vagy tartályba). Ez azt jelenti, hogy a május WTI befektetőt arra köteleznék, hogy a pozícióját még ma eladja bármi áron, hogy elkerülje a cushing-i tárolást, ahol már valószínűleg minden megtelt.”

Majd hozzátette: “Tekintettel az olaj tárolásának nehézségeire és költségeire még normál körülmények között is, a befektetők általában soha nem tartják meg lejáratig a pozícióikat. A májusi WTI hosszú pozícióinak nagysága ezért már jelentősen csökkent, mivel az összes főbb nyersanyag-index és ETF a hónap elején a júniusi szerződésbe került. Májusban a WTI árak példátlan összeomlása tegnap csak 100 ezer szerződéssel történt, ami a júniusi szerződési volumen mindössze egy tizede.

A tulajdonosok vonatkozásában az elmúlt hetekben jelentkező kiskereskedelmi érdeklődés arra utal, hogy a kiskereskedelmi pozíciók valószínűleg hosszú május WTI szerződéseket kötöttek a héten és most eladásra vannak kényszerítve.”

Tehát elmondható, hogy az amatőr kereskedők eléggé befürödtek a májusi WTI-vel. A nap vesztesei egyértelműen a kiskereskedők, akik úgy gondolták, hogy profi módon értenek a piachoz, de tévedtek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük