Fenékfelismerés napjainkban, arcfelismerés állatoknak – íme a legbizarabb technológiák

A biometrikus azonosítás igencsak kényelmessé teszi telefonunk használatát, de gondoltuk volna, hogy már fenékfelismerő, valamint állatok számára fejlesztett arcfelismerő technológia is létezik? Nos, meglepő vagy sem, határainkon túl ezen technológiák már élnek és virulnak, ráadásul a hatóságok is szívesen használják őket.

Szeret – nem szeret játék újragondolva

Ha épp nincs kéznél egy-két szál margaréta, ami végre megsúgná, vajon igazán szeret-e szívünk választottja, az orosz Elsys cég már talált egy megoldást problémánkra – kizárólag az Android-pártiak számára. A „Love Detector” névre keresztelt alkalmazás állítólag érzelemfelismerő képességgel rendelkezik, és a fejünkből, valamint nyakunkból származó ingerek alapján megjósolja érzelmünket és cselekedeteinket. Arra ugyan nincs elég bizonyíték, hogy a technológia valóban működik, ez egy percre sem akadályozta meg az orosz hatóságokat abban, hogy a 2014-es szocsi olimpián potenciális terroristák felderítésére használják.

Hogy alvásunk minden részletét ismerjük

Képzeljünk csak el egy olyan ágyat, amely alvás közben figyeli biometrikus adatainkat, testhőmérsékletünket, pulzusunkat, légzésünket, mozgásunkat, de még környezetünk milyenségét is. Számos cég, köztük a Ghostbed és az Eight Sleep is olyan intelligens szenzorral ellátott matracokat készítenek, amelyek állítólag képesek javítani az alvásunk minőségét. De választhatjuk a Beddit által gyártott, ágy melletti radarok nyomon követő rendszerét is. Sőt, nemrégiben már az Amazon is rákapott a trendre, és elkezdte tervezni, hogyan követhetné nyomon az ember alvását adataink begyűjtésével.

Járásfelismerő technológia

Már messziről is felismered ismerősöd járását? Nos, ez sajnos már nem csak a te különleges képességed. A GRT járásfelismerő technológia ugyanis figyeli és elemzi az ember testalkatát és egyedi biometriáját, és pusztán a lépésszélesség, a járás sebessége, és a csípő elfordulásának elemzése révén képes nyomon követni és azonosítani egy személyt. A kínai kormány 2018-ban kezdte el használni, tavaly pedig állítólag Oroszország is nekilátott a rendszer fejlesztésének.

Fenékfelismerés napjainkban

Nagyjából tíz évvel ezelőtt néhány japán gépészmérnök kifejlesztett egy olyan technológiát, mely az ember ülésmódjának elemzésével felismeri az ember fenekét, és azáltal be is tudja azonosítani a személyt. A tokiói Advanced Institute of Industrial Technology tudósai 360 érzékelőt helyeztek el egy autóülésbe, és elviekben a technológia 98%-ban pontosan működött.

Intelligens nyakörv kedvenceink számára

Az intelligens nyakörv segítségével a világ több részein már képesek nyomon követni a háziállatok életjelét, egészségügyi állapotát és tartózkodási helyét.

Hihetetlen ajtók nyílnak meg az intelligens nyakörv adatgyűjtése által a kutyák életmódja és betegségei közötti összefüggések kutatására. Fejleszthetjük a bio termékeket, kezeléseket és gyógyszereket” – nyilatkozta Amelie Caudron, az Invoxia vezérigazgatója.

Különleges kecskék

Egy sanghaji kecskefarm arcfelismerő technológiát fejlesztett ki több ezer rendkívül ritka, fehér kecske számára. A technológia nyomon követi az állatok súlyát, általános egészségügyi állapotát, oldottságát, de még vemhességét is. Mindennek célja, hogy csökkentsék a kecskék napi többszörös ellenőrzését, valamint javítsák a különleges fehér kecskék tenyésztését, amelyek csak ezen az egy farmon léteznek.

Hogy a pandák se sértődjenek meg

2019-ben kínai tudósok a szecsuáni medvék számára fejlesztettek ki arcfelismerő alkalmazást. Az algoritmust több tízezer pandáról készült videóval és fotóval képezték ki, így az a fülek formája, vagy éppen a szem körüli folt alapján képes azonosítani az egyedeket.

Többé nem kell aggódnunk amiatt, hogy megsértjük a pandákat azzal, hogy rossz néven szólítjuk őket” – jelentette ki a kutatóbázis.

Fontos a haszonállatok boldogsága

Arcfelismerés segítségével próbálják azonosítani a nagyüzemi haszonállatokat, sertéseket és teheneket, a farmokon ugyanis túl kevés alkalmazott dolgozik ahhoz, hogy felismerjék és kezelni tudják az állatok stressz- és szorongásszintjét. Egyes tudósok ráadásul azon dolgoznak, hogy a haszonállatok komplex érzelmeit, akár boldogságukat is érzékelni tudják. Sok állatvédő azonban úgy véli, a kutatás csak egy kísérlet arra, hogy ellensúlyozzák a gyári gazdálkodással szembeni kritikákat.