Előre fenyeget a tálib vezetés, ha elmaradna a nyugati kivonulás

Teljesen elutasította a tálib vezetés a nyugati kivonulás esetleges elhalasztását. Az utóbbi napokban több helyről felmerült, hogy az amerikai katonák esetlegesen az eredeti augusztus 31-ei határidőnél valamivel tovább maradjanak. Ennek az oka, hogy az evakuálás sajnos nem halad a kellő ütemben, így nem biztos, hogy mindenkit akit kéne, sikerül kimenekíteni a hónap végéig.

James Heappey Brit védelmi miniszter sajtóértesülések szerint aktívan győzködi az amerikai vezetést, hogy az amerikai katonák maradjanak legalább még addig, amíg az evakuálást nem sikerül teljesen befejezni. Jelenleg a kabuli repülőtér védelmét túlnyomórészt amerikai katonák látják el.

Még mindig összesen körülbelül 5000-6000 amerikai katona állomásozik Afganisztánban. Ők már kivétel nélkül csak a reptér védelmét látják el. Elviekben augusztus végére nekik is mind egy szálig el kéne hagyniuk az országot.

A tálib vezetés “potenciális válaszreakciókkal” fenyeget arra az esetre, ha a NATO katonák mégsem hagynák el a közel-keleti országot az eredeti határidő végéig. A tálib harcosok szerint kivonulás elhalasztása megbocsáthatatlan sértés lenne.

Teljes katonai kudarc

A kérdéses határidő egyébként a még Donald Trump által megszült, majd Joe Biden által befejezett és végrehajtott amerikai-tálib békemegállapodásban is szerepel. Joe Biden annak ellenére rendelte el a csapatkivonásokat, hogy gyakorlatilag az összes amerikai katonai vezető erősen ellenezte a megállapodás ilyen formában való ratifikálását, pont a végül kialakult helyzet veszélyeire figyelmeztetve.

A tálib fenyegetés ellenére információk szerint az esedékes G7 csúcson Boris Johnson brit miniszterelnök is tovább tervezi győzködni amerikai partnereit a teljes kivonulás elhalasztásáról. A brit védelmi miniszter, James Heappey korábban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai katonák távozásával a mentési akció azonnal el fog lehetetlenülni.

Brit védelmi minisztériumi források egyben azt is megerősítették, hogy amennyiben mégsem sikerülne rávenni az amerikaiakat a maradásra, úgy a brit katonák is távoznának velük együtt. Annak ellenére, hogy még számos együttműködő afgánt nem sikerült evakuálni.

Nem véletlen, hogy egyre erősebbek azon hangok, amelyek szerint a nyugat hátat fordít az afgán segítőinek, akik a hadműveletek alatt a NATO csapatokat segítették, főleg tolmácsként, vagy információval.

Rájuk pedig, a tálibok mézes mázos felületes semmit nem érő ígéretei ellenére, gyakorlatilag mindenki szerint halál vár. Egyre több helyről érkeznek hírek, hogy azokat, akik nem tudtak időben elrejtőzni, vagy eljutni a kabuli reptér közelébe, a tálib harcosok sorra gyilkolják meg, sok esetben egész családjukkal együtt.

Kapcsolódó: