Egy teljes estés film készül a mesterséges intelligencia rendezésében

Egy német fickó, aki sem filmes, sem pedig mesterséges intelligenciával kapcsolatos háttérrel nem rendelkezik, egy egész estés film elkészítésén dolgozik. Ezzel egy provokatív kísérletet tesz annak demonstrálására, hogy az átalános mesterséges intelligencia által generált művészeti modellek a filmkészítés ambiciózus szintjeit is megnyitják a tömegek előtt.

mesterséges intelligencia film

Fabian Stelzer német tech-vállalkozó a PC Magazine-nak elmondta, hogy a 70-es évek stílusában készült “Salt” című sci-fi filmjében a saját hangján kívül minden hang mesterségesen van előállítva és mesterségen módon szólal meg majd, és a mesterséges intelligencia által generált modellek készítik majd a film felvételeit és hangeffektjeit is.

Mesterséges intelligencia már a filmrendezőket is lekörözi?

A Stelzer által a Twitterre posztolt rövid bemutatók alapján úgy tűnik, hogy a film űrutazókról szól. Ők egy olyan bolygón landolnak, ahol mindent befed a bizarr sóréteg. De ezen az alapfeltevésen túl a német „alkotó” lehetővé teszi a Twitter-követőinek, hogy meghatározzák, milyen konkrét irányokba menjen tovább a film. Ezzel egyfajta “Válaszd ki magadnak kalandot” stílusban szeretné megrendezni a filmet a mesterséges intelligencia korában.

https://twitter.com/i/status/1536799731774537733

“Egyszer mindenképpen szeretnék egy ‘rendezői változatot’, és egy ‘közösségi változatot’ is, de az igazi cél az, hogy a film médiumát átlépve valami újat alkossunk” – mondta. “Mint például lehetővé tenni, hogy a közösségben végül mindenki olyan modellt használhasson, amely lehetővé teszi, hogy saját jeleneteket írjanak.”

Ez a transzcendencia-mentalitás egyértelműen érvényesül Stelzer szélesebb értelemben vett, a mesterséges intelligenciát és a filmet övező ethoszában is.

Stelzer, aki idegrendszer-kutató a szakmáját tekintve, elmondta, hogy soha nem tekintette magát művésznek. A mesterséges intelligencia alapú programok egyre nagyobb fejlődése azonban azt mutatja, hogy a filmkészítés egy nap bárki számára elérhetővé válhat

“Valójában egy új korszak küszöbén állunk” – mondta Stelzer a PCMagnak. “Számomra ez olyan nagy dolog, mint a fényképezés feltalálása. De hogy őszinte legyek, talán lehet olyan nagy dolog is, mint az írás feltalálása.”

Olyan programok segítségével, mint a DALL-E 2, a Stable Diffusion és a Midjourney, úgy generálja a film kép- és hanganyagát, hogy apró szöveges leírásokat ad be arról, hogy mit szeretne látni. Ez a “kamera” alapanyagának szemcsézettségétől kezdve a VHS torzító effektusáig mindent tartalmaz.

“Minden nagy dolog kísérletként kezdődik” – mondta Stelzer a PCMagnak, és tekintve, hogy mennyire merész a projektje, nehéz nem meglátni benne a szépséget.