Fix kínálatú nemzeti digitális pénzt bocsát ki a Marshall-szigetek

Nemzeti kriptovalutát bocsátott ki az 53 ezres lakosú Marshall-szigetek. A marshall-szigeteki szuverén (SOV) kibocsátását David Paul jelentette be, aki a szigetállam elnökének minisztere.

A Marshall-szigetek még 2018-ban fogadott el egy új fizetőeszköz kibocsátására vonatkozó törvényt,  amiben kijelentette szándékát egy nemzeti digitális pénz kibocsátására. Eddig, az 1979 óta független ország, az amerikai dollárt használja fizetőeszközként, beleértve a közkiadások, adósság finanszírozását és az adóbevételeket is dollárban szedi.

Mellette az ország mintegy 70 millió dolláros segélyben részesül az Egyesült Államoktól, ami mint haditámaszpont használja a szigeteket. Az 1970-es években az USA atombomba-kísérleteket folytatott az országhoz tartozó vizeken.

David Paul esszéjében azzal indokolja a kibocsátást, hogy a centralizált fizetőeszközök nem felelnek meg egy 50 ezres ország igényeinek, aminek állampolgárai több mint 1000 csendes-óceáni szigeten élnek.

A decentralizációs előnyök mellett kiemeli, a blokklánc technológia lehetővé teszi a megfeleltetést anélkül, hogy harmadik feleket kellene megbízni vele, miközben garantálja az állampolgárok privát adatainak biztonságát.

A technológiával a nemzet automatizálni tudja a megfelelési kötelezettségeit, ami költséghatékonyabb mintha a meglévő rendszer intézeteit kellene igénybe venni. A nemzeti kriptovaluta bevezetésével a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás is hatékonyan kiszűrhető, teszi hozzá az elnöki helyettes.

Az állampolgárok SOV számláinak hitelesítésével tőzsdék és bankok lesznek megbízva, de leszögezi, maximálisan tiszteletben tartják a pénzügyi adatok titkosságára vonatkozó szabályokat:

“Fontos, hogy a magánszemélyek ésszerű várakozással legyenek a személyes adatok biztonságával kapcsolatban, különösen arról, hogy mikor, mit és kinek osztanak meg személyes információkat.”

Egy fontos kitétele az esszének a nemzeti digitális pénz pénzkínálati oldala. David Paul írása szerint a marshall-szigeteki szuverén fix, megváltozhatatlan és programozott pénzkínálattal jön, aminek éves inflációja 4%.

“Úgy döntöttünk, hogy fix pénzkínálatot hozunk létre mert tisztában vagyunk vele, hogy a fiat pénzek feltűnően instabilak. […] A vezető központi bankok politikái nem elég meggyőzőek, szemben az arannyal és a bitcoinnal. Nekünk, kormányoknak, egy sokkal fenntarthatóbb megközelítést kell tanúsítanunk a pénz irányába és nem mint korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás kezelni.”

Az elnökhelyettes kitér a hagyományos pénzügyi rendszer drágaságára amivel szemben a gyors peer-2-peer elszámolást biztosító blokklánc alapú fizetőeszközök sokkal olcsóbbak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük