Marshall-szigetek: egyre közelebb a nemzeti kriptovalutához

A Marshall-szigetek elnöke átvészelte a bizalmatlansági szavazást, miután a szenátorok nevetség tárgyává tették a nemzeti kriptovaluta kialakítására irányult tervét. A nemzet így továbbra is folytatja az elképzelését – még az IMF kritikája ellenére is.

Hilde Heine sikeresen túlélte a bizalmatlansági szavazást, ugyanis a Nikkei Asia Review jelentése szerint a szenátorok egy szavazattal lemaradtak arról (16-an mellette, 16-an ellene szavaztak), hogy megfosszák Heinét elnöki posztjától. A szavazásra azután került sor, hogy 8 szenátor közösen azzal vádolta meg Heinét, hogy az ország hírnevét rontja egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének ötletével.

A nemzeti kriptovaluta Marshall-módra

Az Asian Nikkei Review szerint az elnöknő célja, hogy egy olyan ’Sovereign’-nek keresztelt kriptovalutát vezessen be, ami ugyanolyan státuszt kapna az országban mint az amerikai dollár.

Márciusban a hivatalos források azt írták, hogy a Neema-val, egy izraeli vállalattal kezdtek partnerkapcsolatot, akik 24 millió Sovereign kiállítását vették tervbe. Akkor a terv az volt, hogy a coinok fele a kormányé lesz, míg hat milliót a globális befektetők számára tettek volna elérhetővé. A marshall-szigeti hatóságok akkor kezdtek el igazán érdeklődni egy nemzeti kriptovaluta iránt, amikor a Neema azt, mondta, hogy ez akár 30 millió dollár is behozhat számukra.

A begyűjtött összegeket pedig két fő célra tervezik felhasználni: a globális felmelegedés elleni harcra, illetve azon emberek megsegítésére, akikre kihatással voltak az USA nukleáris tesztjei.

Mivel a coinok létrehozását egy publikus blokkláncon tervezik bevezetni ezért az összegyűjtött pénzek könnyen ellenőrizhetőek is lesznek, mivel minden egyes tranzakció visszakövethető lesz a blokkláncon.

A legoptimistábbak szerint a nemzet a jövőben a Sovereignt szinte minden célra használhatja: akár adóbefizetésre vagy bevásárlásra is.

Marshall-szigetek: egyre közelebb a nemzeti kriptovalutához

Árral szemben úszni

Heine nagy örömmel jelentette be a “történelmi pillanatot a nép számára”, ami véleménye szerint “a következő lépés a nemzeti szabadságunk kialakításában“.

Azonban számos marshall-szigeteki hivatalnok már jelezte ellenvetéseit az ötlettel kapcsolatban, főként a valutaellenőrzés hiánya miatt. Mivel az országnak tetemes bevétele amerikai segélyek formájában keletkezik, illetve a tonhal halászatra kötött licencszerződésekből, az amerikai dollár létfontosságú a szigetállam gazdaságában.

Heine futurisztikus elképzelései pedig az IMF-nek is feltűntek, ők szeptemberben ki is adtak egy jelentést, amelyben óva intették a nemzetet.

“A kriptovaluta kibocsátás növelné a makroökonómiai és pénzügyi integritási kockázatokat, és megemelné a lehetőségét annak is, hogy az ország elveszíti az utolsó USD-vel tranzaktáló banki kapcsolatát.”

A Marshall-szigetek pénzügyminisztere, Brenson Wase azt mondta, hogy a bizalmatlansági szavazást követően folytatni fogják az ötlet kivitelezését az IMF-nek, az Egyesült Államoknak és az EU-nak is megfelelő kompromisszumos megoldást keresve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük