Florida lehet az első állam, ahol kriptóval fizethetnek adót a vállalkozások

Florida, az Amerikai Egyesült Államok “legkriptobarátabb” térségeként számontartott állama, újabb rendeletek bevezetésével kedvez a kriptóban érdekelt vállalatoknak. A terület kormányzója, Ron DeSantis, nemrégiben nyilatkozott az éppen folyamatban lévő projektek fő profiljáról s azok alakulásáról. Néhány mondat erejéig elhintette egy digitális dollára vonatkozó tervezet koncepcióját is, ez azonban egyelőre még csak ötlet szintjén létezik.

DeSantis, aki maga is elszánt kriptohívő hírében áll, egy közelmúltban megrendezett konferencián regélte el a kriptovaluták és az adózási rendszer társításával kapcsolatos elképzeléseit. Véleménye szerint Florida állama köteles lenne elfogadni az adófizetés lebonyolítását kriptók használatával, ha egy vállalkozás éppen arra tart igényt.

„Az állami kormányzati szervekkel való megbeszéléseim során arra utasítottam őket, hogy olyan alternatívákkal álljanak elő, amelyek lehetővé teszik a felvetés megvalósítását. Tudnunk kell alkalmazkodni a pénzügyi rendszer változásaihoz, ami a kriptovaluták alkalmazását is magába foglalja.”

Florida Ron DeSantis adófizetés

További információk nem állnak rendelkezésre a témát illetőleg, így pillanatnyilag bizonytalan, hogy mely digitális eszközök felhasználását támogatja majd Florida. Továbbá az is tisztázatlan, hogy mikorra várható a szóban forgó innovació, mindenesetre biztató az állam vezetésének hozzáállása az ügyhöz.

Az adott helyzet mellett mi sem bizonyíthatná jobban Florida kriptovaluták iránti elköteleződését, minthogy olyan programcsomaggal állt elő, amely megreformálná a pénzügyi rendszer működését az államban. Míg ez az elhatározás sikerrel járt, addig sajnálatos módon egy korábbi javaslat elbukott. Az elutasított kezdeményezés a blokklánc-technológia igénybe vételére irányult volna s fizetési megbízások kivitelezését tette volna lehetővé.

Visszatérve a digitális dollár tárgykörére, DeSantis elmondása alapján Amerika számára rendkívül eredményes lenne a digitális jegybankpénz kibocsátása. Leszögezte azonban, hogy egy CBDC projekt össze sem hasonlítható egy decentralizált digitális valutával. Azt is hozzátette, hogy a digitális jegybankpénz közrebocsátása által a kormánynak lehetősége nyílna arra, hogy kontrollálja a lakosok mire és hogyan költik el jövedelmüket.

A digitális dollár még a jövő zenéje, viszont Florida viszonyulása a kriptovalutákhoz követendő példát statuál a világ más nemzeteinek is.