Folyamatosan nő a bitcoin hashráta, rekordot dönthet a bányászati nehézség

A szakértők a bányászati nehézség több mint 7%-os növekedésére számítanak, miközben a BTC hashráta továbbra is rohamosan nő.

A hashráta egy olyan mutató, amely a bányászok által a bitcoin blokkláncához jelenleg csatlakoztatott teljes számítási teljesítményt tartja számon. Amikor ennek az értéke emelkedik, az azt jelenti, hogy a bányászok jelenleg jövedelmezőnek találják a hálózatot, ezért ilyenkor általában sokan lépnek be az ágazatba.

Bitcoin hashráta bányászati nehézség

Ahogy a fenti grafikonon látható, nem csak az elmúlt egy évben nőtt folyamatosan a BTC hashráta, de az elmúlt hetekben is nagyot emelkedett.

Érdekes módon a mutató annak ellenére nő, hogy az eszköz árfolyama nagyot csökkent az elmúlt napokban. A bányászok jövedelme pedig többek között az árfolyamtól is függ, mivel a blokkjutalmak BTC-ben kerülnek kifizetésre.

Több mint 7%-kal nőhet a bányászati nehézség

A bitcoin blokklánc jellemzője, hogy a bányászok által a blokkok megoldásának sebessége állandó, 10 perc. Ez azonban átmenetileg megszakad, amikor nő a kriptovaluta hashrátája.

A nagyobb teljesítménynek köszönhetően a bányászok a tervezettnél gyorsabbá válnak, ezért a hálózatnak módosítania kell a bányászati nehézséget, hogy a bányászok nehezebben jussanak el a blokkokig.

A hashrátára tehát úgy is lehet tekinteni, mint az a mutató, ami a bányászok közötti versenyt méri, és minél nagyobb ennek a mutatónak az értéke, annál kisebb jutalomban részesülnek az egyes bányászok.

A hashráta mostani növekedése egyébként különösen nagynak számít, és amennyiben a hashráta értéke nagyjából a jelenlegi szinten maradna, a bányászati nehézség több mint 7%-kal nőne. Ez a korrekció az idei legnagyobbak közé tartozna a blokkláncon.